7 tips för att bli en bra kollega

Går du in i din egen bubbla på jobbet, så försök att ta dig ur den. Det gynnar både gemenskapen och arbetsuppgifterna. Jon Kjær Nielsen är expert på arbetsglädje, och delar här med sig av sina tips till hur du blir en bra kollega.

BRA KOLLEGA

ARBETSGLÄDJE - Hur väl känner du din kollega? Är du sugen på att lära känna hen bättre, så testa de här sakerna imorgon!

© iStock

Det finns många anledningar att vårda relationen till dina kollegor. För det första är människan en social varelse, och det gäller även på arbetsplatsen.

Därför är det avgörande att vi känner att vi tillhör en gemenskap. När vi fungerar bra socialt, presterar vi bättre. Om tvärtom.

Men även om du egentligen inte bryr dig om hur bra du och företaget presterar, investera i dina kollegor för din livskvalitens skull.

Arbete är den största vakna aktiviteten i våra liv. Om vi vill ha livskvalitet så måste vi få lite av det därifrån och inte bara när vi är lediga.

Vi har samlat expertens råd till hur du blir en kollega som sprider god energi.

7 tips för att bli en bra kollega

Säg god morgon

Le och hälsa på dina kollegor på morgonen. Det sätter nämligen tonen för dagens stämning. Om du däremot aktivt ser någon annan i ögonen utan att hälsa ökar distansen mellan er.

Erbjud din hjälp med en uppgift

Om din kollega sitter med en extra svår eller tidskrävande uppgift, och du själv har tid över, så erbjud din hjälp.

På så sätt gör du personens dag bättre och stärker samtidigt er kollegiala relation.

Rosa din kollega inför chefen

Beröm dina kollegor när du uppskattar dem – gärna framför andra. Berätta för din chef hur stor skillnad hen gör: “Det är så himla fint att vi har Maj-Britt”.

Positivitet föder positivitet och det får både dig och personen att må bättre.

Säg ifrån till gnäll

Klagomål är den största arbetsglädje-dödaren av alla. Och ofta sticker vi huvudet i sanden om någon sprider dålig stämning. Försök istället att samla mod att säga ifrån på ett respektfullt sätt.

Bjud på lunch

Det är inte alltid man lär känna sina kollegor över arbetsuppgifterna. Så testa att bjuda med de närmaste på lunch, gärna på tu man hand. Ju närmare ni kommer varandra, desto mer välvilliga kommer ni bli att hjälpa varandra med arbetsuppgifter.

Bekräfta din kollega

Ofta får våra kollegor veta hur mycket vi uppskattar dem först den dagen de slutar. Vi borde bli bättre på att säga: “Du är så bra”. Formulera dig gärna konkret: “Vad bra du höll i mötet” eller: “Tack för att jag alltid kan fråga dig”.

Be om hjälp

Du klarar dig själv, men om du ber en kollega om ett råd eller en åsikt så bekräftar du personen i fråga. Det är något av det bästa du kan göra för att skapa en god arbetsmiljö – visa att du behöver de andra.

Källa: Jon Kjær Nielsen, expert på arbetsglädje

I FORM nr. 12/2013