Så lär du dig att komma ihåg ALLT

Glömmer du ofta vad folk heter – eller det du precis har läst? Då har amerikanska forskare ett bra knep för dig.

En rad minneslappar uppsatta med klädnypor på snöre.

SLIPP KOM IHÅG-LAPPAR! Använd istället det här minnestipset från amerikanska forskare.

© iStock

Har du dåligt minne finns det hjälp att hämta hos forskare i Texas. Det gäller både om din glömska gäller det du precis har lärt dig, eller namnen på personer som du precis har träffat.

Knepet är att du ska dela det du fått lära dig med andra, så snart du har lärt dig det, eller associera detaljer till det du har lärt dig.

Genom att aktivt använda detaljer eller hämta information från ditt minne och dela den vidare, sparas informationen bättre, lyder förklaringen.

Använd knepet både på jobbet och socialt

Forskarna från Baylor University drar slutsatsen utifrån tre studier, där studenter fick se en rad filmklipp. Här visade det sig att de studenter som ombads berätta om klippet för en annan person, kort tid efter var de som bäst kom ihåg handling och detaljer. Näst bäst var att associera detaljer till varje filmklipp, innan klippet visades.

Metoden där du delar det du lärt dig vidare kan användas innan en examen eller en viktig presentation på jobbet. Men det kan också användas rent socialt.

Har du svårt att minnas namnen på folk som du precis har träffat på en fest, gäller det att associera bilder och detaljer till folks namn. Här kan du t ex säga till dig själv "Nina har på sig en röd klänning, Emil har stort, krulligt hår och Charlotte hade med sig blommor". Den röda klänningen, det krulliga håret och blommorna blir på det viset detaljer som hjälper dig att minnas namnen. Smart, va?!

Känner du till de första symptomen på demens?