Så kan du arbeta med din fobi
Du blir inte helt paralyserad, men du känner hur det kryper i kroppen när du ser en spindel, en spruta eller vad det nu är som får dig att vilja fly. Lyckligtvis kan den irrationella rädslan i de flesta fall botas.
Du blir inte helt paralyserad, men du känner hur det kryper i kroppen när du ser en spindel, en spruta eller vad det nu är som får dig att vilja fly. Lyckligtvis kan den irrationella rädslan i de flesta fall botas.
När det finns något som vi är rädda för kommer vi konsekvent att försöka undvika det eller fly från det. Fenomenet kallas coping-strategier. Har du en fobi för hundar kan det vara så att du går över gatan om du möter en hund, eller att du helt undviker platser där det ofta finns hundar, som parker och stränder. Problemet med coping-strategier är att de ibland kan hindra dig från att arbeta eller umgås med vänner.
Dessutom får det ofta motsatt effekt: Genom att undvika det du är rädd för växer rädslan och du bekräftar att hundar faktiskt ÄR farliga. Eftersom du aldrig sätter dig i situationer där du upplever att hunden bara går förbi utan problem upprätthåller du alltså din fobi.
Oavsett vad din fobi handlar om är det bra att få behandling. Du har allt att vinna och du kan till och med bli överraskad av hur få psykologsessioner du behöver innan du blir av med rädslan och kan börja leva som du vill.
Experten: släpp kontrollen och avled rädslan
Uppgiften består i att flytta fokus från själva risken till hur du hanterar den. Risken i sig kan du ju inte göra något åt, men du kan öva dig i att få kontroll över den. Välkomna därför katastroftankarna och säg till dig själv att de får finnas, men att de inte ska få kontrollera dig.
Testa dina gränser genom att boka en flygresa för din nästa semester. Du behöver förstås inte resa till andra sidan jorden, men det kan å andra sidan vara precis vad du behöver för att lära dig leva med din rädsla. Bara genom att uppleva att det inte händer något farligt ombord kan du förändra din irrationella rädsla för flygresor.
Ombord på planet fokuserar du på varenda litet tecken på att en olycka är nära förestående. Du analyserar noga flygvärdinnans kroppsspråk, lyssnar på motorljudet och vill säkert ha en sittplats vid nödutgången. Det kallas för ett säkerhetsbeteende, och det ska du vänja dig av med. Varför? För att det varken gör till eller från när det gäller den minimala risken med att flyga, och för att det ökar din rädsla.
Avled tankarna med en bok eller tänk på det du får att äta. På det viset kommer du upptäcka att rädslan minskar efter hand när du tar itu med den istället för att tänka på värsta möjliga scenario.
Experten: Utsätt dig för det du är rädd för
När din skräck för ett visst djur har nått en nivå där du känner att du måste undersöka ett rum innan du kan slappna av är det dags att ändra strategi. Istället för att undvika faran ska du steg för steg närma dig den situation du är rädd för. Det är enda sättet att korrigera din upplevelse av vad du är rädd för.
Ta hjälp av en vän som kan hjälpa dig med din tillvänjningsprocess. Det ska vara någon du kan lita på och som respekterar dina gränser. Personen ska med mikroskopiska steg hjälpa dig att närma dig det djur du är rädd för, tills du slutligen bekräftar att du kan vara trygg i situationen. Om det är spindlar du är rädd för ska personen ta med tre spindlar av olika storlekar som han eller hon visar för dig – först på avstånd, sedan närmare och till sist i dina händer. Processen ska få ta ett par dagar, så att du har tid att bli tillräckligt trygg i varje situation och din rädsla kan minska.
Om din fobi sitter mycket djupt kan du behöva ta itu med det värsta du kan föreställa dig. Om du till exempel är säker på att en spindel ska attackera dig så sätt ner den på golvet. Då kommer du sannolikt att se hur den försöker fly. Är du rädd för att den ska bita dig i fingret – testa då att peta på den och se hur den omedelbart kryper ihop och gömmer sig.
Experten: Berätta om din fobi för tandläkaren
Nyckeln till att lyckas handlar om att bryta ner rädslan i små delar. Till en början kan du därför öva dig i att bara vara i tandläkarens väntrum. Det kommer att vara skräckfyllt, men du kan lugna dig med att det är allt du ska göra. Ingen ska röra vid dig. Ingen ska titta i din mun. Du ska bara sitta där och titta på andra patienter eller läsa en tidning. På det viset blir du trygg med klinikens ljud och dofter.
Nästa steg är att boka in en tid hos tandläkaren som på sikt ska undersöka dig. När du ringer förklarar du att du behöver bygga upp ett förtroende för tandläkaren innan du vågar få en riktig behandling. Boka en tid där du bara ska sitta i stolen, låta tandläkaren titta i din mun och kanske sticka in en spegel eller en tång. Allt i ditt eget tempo och utan stress.
Boka sedan in en riktig undersökning. Den ska vara så snart som möjligt efter testbesöket, så att du drar nytta av dina nya erfarenheter och innan de gamla tankarna kan få övertaget igen.
Källa: Eivind Johansen, psykolog och specialist i fobier