3 råd till dig som är anhörig till någon med kroniska smärtor

Det kan vara svårt att vara anhörig till någon med kroniska smärtor. Här får du tre goda råd från en psykolog.

Man och kvinna håller hand

PARRELATIONEN — kan få det svårt när en av er har kroniska smärtor.

© iStock

Kroniska smärtor drabbar inte bara personen själv utan också de anhöriga. Det berättar psykolog Carsten Simonsen, som arbetar med klienter med kroniska smärtor till vardags:

"Ibland frågar jag anhöriga till människor med kroniska smärtor om deras familjemedlem har kort stubin. Och många svarar: 'Nej, hen har inte ens en stubin. Hen exploderar bara.' När man är drabbad av smärtor är det svårt att paketera saker försiktigt, för man är så pressad. Och det kan vara väldigt svårt att leva med, inte minst för de människor som vi lever med,” säger han. Här nedaför får du hans tre bästa råd för anhöriga.

Är du själv drabbad av kroniska smärtor? Läs mer om vad du själv kan göra.

3 goda råd till dig som är anhörig

Kom ihåg dig själv

Ska du på en social tillställning tillsammans med din smärtddrabbade partner, så bestäm redan innan vem som ska gå hem från festen när. Kanske ska du bli kvar en timme och ha trevligt istället för att följa med den smärtdrabbade när hen vill vila, och du egentligen är sugen på att stanna kvar.

Ta reda på när ni mår bäst

Har din partner eller familjemedlem mest energi på förmiddagarna så planera in det ni helst vill göra då. Ska ni diskutera ert förhållande eller något annat viktigt så ska det kanske inte vara kl 22 en vardagskväll, när all energi är slut för dagen. Bestäm en tidpunkt när hen är piggast.

Prata

Kommunikation är extremt viktigt, inte minst när man lider av smärtor. Var uppmärksam på när det är frustrationen som pratar, så att ni inte bråkar i onödan. Stäm löpande av era förväntningar på varandra och er själva. Om ni ska laga middag tillsammans, så bestäm hur länge ni tänker er att sitta efter maten. Öva på att förklara för varandra vad ni hoppas på och förväntar er av er relation.