Positiv – check. Förväntar dig att allt kommer att gå bra – check. Som optimist får du hjälp på vägen i existensen av din okuvliga övertygelse om att världen är en bra plats. På det stora hela är det bra att vara optimistisk. Olika studier har visat på ett samband mellan en optimistisk syn på livet och bättre hälsa och längre förväntad livslängd.
Innan du lyfter från marken uppmanar dock Pernille W. Lauritsen, som är coach, till lite återhållsamhet. “Många tänker att det är bäst att vara optimistisk, men så kan man inte säga. Om du är för optimistisk kan du få många problem. Optimism är inte uteslutande positivt.”
Din potentiella nackdel ligger i det faktum att du förbiser vad som kan gå fel. Både här och nu och på sikt. Du kan t ex riskera att bli av med jobbet om du dyker upp sent varje dag. Eller få problem med ekonomin för att du inte sparar ihop till oförutsedda utgifter.
“Många tänker att det är bäst att vara optimistisk, men så kan man inte säga. Om du är för optimistisk kan du få många problem. Optimism är inte uteslutande positivt.”
— Pernille W. Lauritsen, coach
Om du däremot är pessimist...
Pessimister har ett speciellt öga för saker som kan gå fel. Nästan per automatik. Det är som en motorcyklist som stirrar sig blind på hålen i vägen. Men alla vet att om man tittar ner så faller man.
Nackdelen med att vara pessimist är att det stora fokuset på potentiella faror inte lämnar plats för att se de positiva möjligheterna. Vid dagens slut kommer en sann pessimist att fokusera på de två sakerna som gick fel, istället för de 20 som gick bra. Varför är det så?
Först och främst har man som pessimist hjälp av naturen. Hjärnan är nämligen designad för att vara på sin vakt. Våra förfäder fick inte som vi en ny chans om de varit dumdristiga och förbisett en fara. Så det är bättre att vara på den säkra sidan.
En annan anledning till att vara pessimistisk är att det garderar dig mot smärta. När du t ex har förberett dig på att någon annan får jobbet du har sökt, eller att dejten inte vill ses igen, så blir du i alla fall inte besviken.
Vill du ha ett gott råd att följa är det att lossa lite på livrem och hängslen. Att röra dig från din comfort zone och våga vara optimistisk.
— Pernille W. Lauritsen
Källa: Pernille E. Lauritsen, coach