Lider jag av social fobi eller är jag bara blyg?

Vi blir alla blyga då och då. Men när går det från att vara blyghet till att vara social fobi? Det har vi frågat en psykolog om.

kvinna utanför gemenskap

SOCIAL FOBI – Oroar du dig mycket för vad andra ska tycka och tänka om dig?

Social fobi visar sig i situationer där man är rädd att bli utvärderad av andra. Tankarna kretsar kring vad andra tycker om en och den drabbade kan t ex vara rädd för att göra fel eller kräkas eller svimma. Många med social fobi döljer sitt lidande och rädslan för att bli “avslöjad” har stort fokus.

Gränsen mellan blyghet och social fobi är inte knivskarp – det avgörande är hur mycket plats och tankegång det upptar hos dig. Vi blir ju alla blyga då och då, och det är helt normalt att bli nervös om du t ex ska hålla ett föredrag framför kollegor.

Är ångesten så stark och obehaglig att den påverkar hela ditt liv, så att du t ex inte kan genomföra helt vardagliga saker som att delta på ditt barns gymnastikuppvisning, eller att du håller dig från spännande uppgifter på jobbet eftersom de involverar att prata framför andra, så bör dina varningsklockor ringa. Social fobi kan nämligen få många olyckliga konsekvenser.

På kort sikt missar du flera bra upplevelser, du är mindre närvarande och presterar kanske sämre eftersom ångesten tar så mycket av din energi. I det långa loppet kan ångesten bli så invalidiserande att du får svårt att sköta ditt jobb. Du har därför bara saker att vinna på att söka hjälp och försöka bli av med din sociala fobi.

LÄS OCKSA: ADHD – förekommer det även hos kvinnor?