8 saker du kan lära dig från barn

Känner du ett litet barn, så vet du hur impulsiva de kan vara i både kropp och sinne. Det försvinner (tyvärr) ofta ju äldre de blir. Men vi vuxna har faktiskt mycket att lära oss av dem...

En kvinna hjular. Hon är i kontakt med sitt inre barn.

BARNS VANOR - När hjulade du sist? Det och mycket mer kan du lära dig från barn.

© Jakob Helbig

Vi vuxna är experter på att sitta stilla på en stol och göra det som förväntas av oss.

Barn – har fortfarande bra kontakt med sina egna kreativa tankar. Det skulle vi kunna lära oss mycket av, så här av vi samlat en rad förslag på hälsosamma saker barn gör.

Och nöj dig inte med att läsa dem. Det är meningen att du ska testa! Det kommer göra dig glad och inspirera dig till nya tankar.

Tänk stort

Astronaut, popstjärna eller fotbollsproffs.
Så svarar ofta barn på frågan 'vad vill du bli när du blir stor?' När vi växer upp och blir äldre slutar vi drömma stort och fokuserar snarare på begränsningar i livet. Där har vi verkligen mycket att lära oss från barn!

Huvudet neråt

När en bebis ska lära sig att gå stärks balansen av att vätskan i barnets öron flyter. Det är därför de gärna ska ha huvudet neråt varje dag.

När vänder du upp och ner på dig själv? Testa det, t ex genom att träna yoga. Det stärker både balans, matsmältning och energinivå.

Prova vårt yogauniversum

Känn efter när du är mätt

Hur länge äter du: tills du har ätit upp eller tills du är mätt? Många barn för höra 'ät upp maten', men de har slutat äta för att magen är full. Det kan vara så att det är barnen som har rätt här. Ät tills du är nöjd, och sluta där.

Ställ dig upp när du ramlar

När ett litet barn ramlar, ställer det sig upp igen och fortsätter. Så fungerar mycket i livet. Se det bildligt och försök att inte oroa dig för det som kanske inte kommer att gå bra i det du gör. Låt inte rädslan begränsa dig. Går det fel, kan du bara ställa dig upp igen och fortsätta försöka.

Ge en kram

En riktig bamsekram är något som skapar trygghet och närvaro. Barn är bra på att då och då komma och ge och få en kram. Kommer du också ihåg att krama de vuxna du tycker om då och då? Det ger både energi och uppskattning.

Rör på dig

En femåring skulle aldrig gå förbi en trappa utan att springa upp ett par steg över den, eller hoppa upp och ner på en sten. Eller hjula när de ser en stor gräsmatta. Den sortens små rörelser är bra för kroppen, så kopiera dem gärna.

Visa känslor

Kanske ska du inte lägga dig och skrika och sparka i mataffären men... Ilska, sorg och svartsjuka hör att vara människa till. Av en eller annan anledning är vi vuxna bra på att trycka bort de svåra känslorna. Här har vi mycket att lära oss om barn som generellt är i bättre kontakt med hela känsloregistret.

Ställ (dumma) frågor

Barn har en befriande tendens att fråga när du upplever något oförståeligt. T ex en person i rullstol. Det kan ge upphov till många lärorika samtal. Och metoden att vara rättfram är – nästan alltid – att föredra framför viskningar som vi vuxna ofta gör.

I FORM nr. 09/2023