Kan hypnos hjälpa mot fobier?

Alla är inte lika mottagliga för hypnos, men de flesta kan hypnotiseras. Målet med hypnos är att uppnå ett transtillstånd, där vi är mindre uppmärksamma på vårt eget kritiska och logiska tänkande och fokuserade mer på våra inre föreställningar och sinnen. Det kan vara en fördel när du ska behandla en fobi.

Kvinna blir hypnotiserad

HYPNOS Om du vill bli av med en fobi kan hypnos kanske vara något för dig.

© iStock

Pendlar, rökelse och ett tält på en marknad. De kanske är de associationer du får när du tänker på hypnos, men det är faktiskt en terapiform som kan vara ett effektivt redskap för att slippa fobier. Hypnos är inte en behandlingsform i sig själv, utan ett verktyg som kan användas för att öka effekten av t ex kognitiv terapi.

Normalt fokuserar vi mycket på våra tankar. Målet med hypnos är att uppnå ett trancetillstånd där vi är mindre uppmärksamma på vårt eget kritiska, logiska tänkande och mer på våra inre föreställningar och känslor.

I detta tillstånd är vi mycket mer mottagliga för förslag om att uppleva och tänka på bestämda sätt. Det kan vara en fördel när du ska behandlas för en fobi, eftersom du i det hypnotiska tillståndet kommer bli mer öppen för det som terapeuten säger.

Källa: Bobby Zachariae, professor på Psykologisk Institut på Århus Universitet

Artikeln publicerades i I FORM nr 12/2021

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background