Kan hypnos hjälpa mot fobier?

Alla är inte lika mottagliga för hypnos, men de flesta kan hypnotiseras. Målet med hypnos är att uppnå ett transtillstånd, där vi är mindre uppmärksamma på vårt eget kritiska och logiska tänkande och fokuserade mer på våra inre föreställningar och sinnen. Det kan vara en fördel när du ska behandla en fobi.

Kvinna blir hypnotiserad

HYPNOS Om du vill bli av med en fobi kan hypnos kanske vara något för dig.

© iStock

Pendlar, rökelse och ett tält på en marknad. De kanske är de associationer du får när du tänker på hypnos, men det är faktiskt en terapiform som kan vara ett effektivt redskap för att slippa fobier. Hypnos är inte en behandlingsform i sig själv, utan ett verktyg som kan användas för att öka effekten av t ex kognitiv terapi.

Normalt fokuserar vi mycket på våra tankar. Målet med hypnos är att uppnå ett trancetillstånd där vi är mindre uppmärksamma på vårt eget kritiska, logiska tänkande och mer på våra inre föreställningar och känslor.

I detta tillstånd är vi mycket mer mottagliga för förslag om att uppleva och tänka på bestämda sätt. Det kan vara en fördel när du ska behandlas för en fobi, eftersom du i det hypnotiska tillståndet kommer bli mer öppen för det som terapeuten säger.

Källa: Bobby Zachariae, professor på Psykologisk Institut på Århus Universitet

Artikeln publicerades i I FORM nr 12/2021