Ät dig glad

Den säkra vägen till ett glatt humör är att äta så att du får i dig alla näringsämnen som hjärnan behöver för att kemin ska fungera.

Saknas det något av ämnena kan det göra dig ledsen och kanske till och med deprimerad. Genom att använda dig av schemat kan du själv bedöma om du äter tillräckligt av mat som ger dig de bästa förutsättningarna att känna livsglädje varje dag.

N-3-fettsyror

Här gör det nytta: Det sunda fettet främjar aktiviteten
i hjärnan och förbättrar förmågan att producera serotonin. Barn med mödrar som lider brist på n-3-fettsyror tenderar att få en långsam mental utveckling under uppväxten.

Här finns det: Fet fisk, valnötter och rapsolja.
Så mycket behöver du i veckan: Du behöver 8 gram. Det motsvarar cirka 150 gram fet fisk eller 5 msk rapsolja.

B-vitamin

Här gör det nytta: B-vitaminer har en avgörande inverkan på hjärnans produktion av de uppiggande ämnena dopamin och serotonin. Brist på vissa typer av B-vitamin kan leda till nedstämdhet, irritation och depressioner.

Här finns det: Fullkorn, kärnor och magert kött.
Så mycket behöver du i veckan: Du behöver många olika B-vitaminer varje dag. 200 gram cornflakes om dagen täcker behovet av de flesta.

Zink

Här gör det nytta: Zink är mycket viktigt för minnet och koncentrationen. En undersökning har bland annat visat att kvinnors förmåga att komma ihåg olika ord steg med tolv procent när de åt rätt för att undvika zinkunderskott.

Här finns det: Mjölk, kött och skaldjur.
Så mycket behöver du i veckan: Du behöver 75 milligram. Det motsvarar 2 kilo lammkött. Det finns zink i många livsmedel. Zinkbrist är ovanligt.

LÄS OCKSÅ: Vilka är de bästa källorna till zink?

Protein

Här gör det nytta:Protein främjar hjärnans produktion av signalämnet dopamin som påverkar hjärncellernas förmåga att meddela sig med varandra. Den kommunikationen är väsentlig för din förmåga att uppleva välbefinnande.

Här finns det: Kött, fisk, ägg och ost.
Så mycket behöver du i veckan: Du behöver 525 gram. Det motsvarar 2,5 kilo nötkött eller 1,9 kilo tonfisk, om du skulle få allt protein från en källa.

Kalcium

Här gör det nytta: Kalcium har i undersökningar visat sig ha positivt inflytande över humöret. Det kan ha särskilt god effekt dagarna före menstruation.

Här finns det: Gröna grönsaker och mjölkprodukter.
Så mycket behöver du i veckan: Du behöver 8,5 gram. Det motsvarar 35 glas mjölk i veckan om du inte äter ost eller annan mat med kalcium.

Selen

Här gör det nytta: Spårämnet selen har en humörhöjande effekt och gör dig mer klarsynt. Brist på selen skapar förvirring i hjärncellernas sätt att skicka besked till varandra. I värsta fall kan det leda till depression och minskad livsglädje.

Här finns det: Skaldjur, inälvsmat och nötter.
Så mycket behöver du i veckan: Du behöver 385 mikrogram, t ex från 850 g musslor.

LÄS OCKSÅ: Vilka är de bästa källorna till selen?

Låt dig inte lockas att köpa flera olika kosttillskott för att hjärnan ska få de näringsämnen den behöver och för att du ska bli glad. Flera av ämnena får inte överdoseras. Håll dig i stället till nyttig och god mat.

Läs också: Moodtracking – så här kommer du igång