Kan jag träna när jag är sjuk?

När du har en infektion i kroppen kan det vara svårt att veta om du är för sjuk för att träna. Här är några tumregler som hjälper dig att göra rätt val mellan löparskorna och soffan.

Kvinna svettas och är sjuk i träningskläder

KVINNA SVETTAS OCH ÄR SJUK I TRÄNINGSKLÄDER Har du feber mår kroppen bäst av att vila. Men en lätt förkylning eller ont i halsen kan du träna med.

© iStock

Undersök dig själv

När du har en infektion i kroppen kan det vara svårt att bedöma om du ska träna eller inte. Här får du några tumregler som kan hjälpa dig att välja rätt mellan löparskorna och att vila på soff an.

Har du en förkylning och bara lite ont i halsen kan du träna lite lättare (under 120 slag per min i puls) i 30-45 min om dagen.

Sitter däremot dina symtom nedanför halsen, djupare ner mot bröstet, med till exempel hosta, feber, frossa eller tryck över bröstet bör du pausa träningen tills du har haft en helt feberfri dag. Därefter ska du sätta igång sakta, så att du trappar upp träningen i lika många dagar som du har haft feber.

När du är på väg att bli bättre

Om symtomen inte blir värre under dagarna som följer, och du är feberfri samt känner dig bra, kan du träna med måttlig intensitet (under 150 slag per min i puls) i 30-45 min om dagen. När du känner dig helt friskt kan du återuppta träningen fullt ut.

Är du osäker på om din hosta beror på lunginflammation? Läs vår guide och lär dig mer om de lömska symptomen.

Håll dig långt borta från träning

Om du får hjärtklappning, oroligt hjärta, synrubbningar, bröstsmärtor, yrsel eller blir väldigt trött, ska du genast avbryta träningen och uppsöka läkare. Då kan infektionen nämligen ha spridit sig till hjärtat (myokarditis), och även om tillståndet inte är livshotande, är det ändå klokt att gå till doktorn för att göra en undersökning.

LÄS OCKSÅ: Kan jag träna och arbeta när jag har influensa?