I toppform hela livet

Kroppen försvagas med åldern och redan runt fyllda 25 börjar det gå utför när det gäller en rad olika parametrar. Som tur är blir det dock inte en enda lång nedförsbacke. Vissa fysiska och mentala egenskaper kan man faktiskt fortsätta förbättra högt upp i åren. Se här vilka toppar du kan nå i just din ålder.

De bästa långdistanslöparna är i början av 40-årsåldern

LÖPP – Medelåldern för ultralöpare är 42,5 år och löparna i denna åldersgrupp är ofta snabbare än de yngre löparna

© iStock

Vem skulle inte vilja vara 25 igen? Det är inte så konstigt om folk som är till åren kommen drömmer sig tillbaka ibland till då de var 25 och kroppen var frisk och stark, och träningsresultaten nästan kom av sig själva.

Men redan efter fyllda 25 går det utför när det gäller muskelmassan och långsamt avtar styrkan, skelettet blir svagare, maxpulsen sjunker och syreupptaget blir sämre. Kort sagt: fysiken försämras och med tiden ökar därmed också risken för olika åldersrelaterade skavanker.

Det finns dock ingen anledning att ge upp och acceptera att det gradvis kommer att bli sämre. Det går nämligen att göra en hel del för att begränsa åldrandets förfall genom att leva ett hälso­samt och aktivt liv. Man kan också se fram emot att få uppleva förbättringar när det gäller en lång rad fysiska och mentala parametrar trots att man inte är 25 längre.

em skulle inte vilja vara 25 igen? Det är inte så konstigt om folk som är till åren kommen drömmer sig tillbaka ibland till då de var 25 och kroppen var frisk och stark, och träningsresultaten nästan kom av sig själva. Men redan efter fyllda 25 går det utför när det gäller muskelmassan och långsamt avtar styrkan, skelettet blir svagare, maxpulsen sjunker och syreupptaget blir sämre. Kort sagt: fysiken försämras och med tiden ökar därmed också risken för olika åldersrelaterade skavanker.

Det finns dock ingen anledning att ge upp och acceptera att det gradvis kommer att bli sämre. Det går nämligen att göra en hel del för att begränsa åldrandets förfall genom att leva ett hälso­samt och aktivt liv. Man kan också se fram emot att få uppleva förbättringar när det gäller en lång rad fysiska och mentala parametrar trots att man inte är 25 längre.

Här har vi sammanställt olika forsknings­resultat som pekar på att fysiska egenskaper och mentala färdigheter kan nå sin topp redan från tioårsåldern ända upp till fyllda 80 år.

10 år

Om du vill lära dig att prata franska som en fransman måste du börja tidigt. En stor amerikansk studie pekar på att det är bäst att börja som tioåring om man ska kunna tala ett främmande språk flytande. Upp till arton års ålder har man dock kvar en mycket bra förmåga att lära sig grammatiken i ett språk.
Källa: Massachusetts Institute of Technology

25 år

Sprintrar är som bäst i 25-årsåldern. Det visar en studie där forskarna analyserade de tio bästa sprintrarna i världen från 1980 till 2009. Sprintförmågan försämras dock betydligt mer med åldern jämfört med andra löpgrenar. En studie med amerikanska löpare visade att prestationsförsämringen bland sprintrar var cirka tre procent per år från 35 till 75 år, medan den för maratonlöpare bara var cirka en procent per år.
Källa: Sports Medicine

26 år

Om du drömmer om att kvalificera dig till OS, så är chansen störst som 26-årig kvinna och 27-årig man. Det är dock stor skillnad mellan olika idrottsgrenar. Medan den olympiska simmaren i snitt är 23 år, så är snittåldern för dressyrryttare 39 år. Den äldste medaljören vid senaste OS i Tokyo var den 62-årige australiensiske ryttaren Andrew Hoy, som tog silver.
Källa: CEPAR

Halvmaraton är en av världens populäraste distanser

HALVMARATON – Ett halvmaraton är en realistisk utmaning för de flesta löpare, men det kräver ändå riktad träning och grundliga förberedelser.

© iStock

27 år

Vid denna ålder kan du räkna med att göra ditt bästa maraton om du är man, medan kvinnor når sin topp som 29-åringar. Det visar en studie där forskare tittade på 45 000 löpare som deltog i New York Marathon.
Källa: Universidad Camilo José Cela

30 år

Skelettet är som starkast runt 30. Det är nämligen ungefär då man når sin maximala benmassa. Därefter bryts det ner mer benvävnad än det byggs upp för varje år. Vuxna män förlorar cirka 0,5 procent benvävnad per år medan kvinnor tappar cirka en procent. Kvinnor kan dock tappa ända upp till sex procent per år i början av övergångs­åldern. Då slutar äggstockarna producera östrogen som bl.a. stimulerar benbildning.

32 år

I 30-årsåldern är förmågan att känna igen ansiktsdrag och därmed personer som bäst. Du behöver dock inte vara orolig för att den försämring som sker med åldern ska ge några stora problem. Det maximala antalet ansikten man kan känna igen, är nämligen mellan 1 000 och 10 000, vilket är mer än tillräckligt för de flesta.
Källa: Cognition

43 år

I 40-årsåldern är din koncentrationsförmåga i toppform. Då är du som bäst på att fokusera på en uppgift utan att du låter dig störas.
Källa: Psychological Science

45 år

Du har nog redan gjort ditt snabbaste sprintlopp, men på längre sträckor kan du mycket väl göra ditt bästa lopp en bra bit upp i 40-årsåldern. Genomsnittsåldern för ultralöpare är 42,5 år och löparna i den åldersklassen kommer ofta före yngre löpare i mål. En förklaring är att ultralöpning kräver tålamod, lugn och mental kontroll som ofta beror på livserfarenhet.
Källa: RunRepeat

48 år

Det är nu du är som bäst på att avkoda hur andra människor har det och hur de mår. Det innebär att det också är vid denna ålder du är bäst på att kommunicera med andra utan att det uppstår missförstånd.
Källa: Psychological Science

50 år

Man blir bättre och bättre på problemlösning fram till 50-årsåldern. Den kristalliserade intelligensen, som handlar om erfarenhet och inlärning, förbättras ända upp till 60–70-årsåldern. Efter 50-årsåldern blir ökningen dock passerad av en ännu snabbare försämring av den flytande intelligensen, som handlar om hur snabbt man kan dra slutsatser och förstå hur saker förhåller sig. Därför är förmågan som problem­lösare som bäst runt 50.
Källa: The University of Texas at Dallas

60 år

Det är nu du ska utmana dina yngre kompisar i att spela Trivial Pursuit. Som 60-åring är ditt semantiska minne, vilket hör ihop med inlärningsförmågan, nämligen som bäst. Medan du inte har några problem att komma ihåg att Abba vann melodifestivalen 1974, kan du ha svårare att minnas exakt vad du gjorde under semestern i fjol. Ditt episodiska minne är nämligen på väg utför. Det var som bäst när du var runt 30.
Källa: Illustrerad Vetenskap

67 år

Sinnena försämras med åldern och på en punkt kan det faktiskt vara bra. En spansk studie har visat att äldre med en genomsnittsålder på 67 år hade en mycket högre smärttröskel än unga som var runt 21 år.
Källa: Universitat de les Illes Balears

68 år

Myten om äldre personers dåliga minne gäller inte förmågan att minnas ord och deras betydelse. Amerikanska forskare onlinetestade 21 000 personer i åldern 10–71 år som fick komma på synonymer till olika ord. Undersökningen visade att förmågan att komma på andra ord med samma betydelse förbättrades någorlunda konstant under alla åren, och ordförrådet var som störst vid 68 års ålder.
Källa: Harvard University

70 år

Man är lyckligast när man fyllt 70. En brittisk undersökning med mer än en miljon deltagare visade att lyckokänslorna är mest dämpade när man är runt 50. Därefter stiger lyckokurvan tvärt för att nå toppen tjugo år senare. Resultatet stämmer bra med andra internationella studier som visar att man är lyckligast antingen som ung eller äldre, medan man mår som sämst i medelåldern.
Källa: Office for National Statistics

80 år

Om du inte är riktigt nöjd med det du ser i spegeln, så är det säkert bara för att du inte har fyllt 80 ännu. Tillfredsställelsen med sin egen kropp peakar nämligen mycket sent i livet. I en amerikansk undersökning svarade hela tre fjärdedelar av alla 80–84-åriga män att de var nöjda med sitt fysiska ut­seende. För kvinnor i samma åldersgrupp var två tredjedelar nöjda med sin egen framtoning
Källa: Gallup