Så ofta ska du tvätta sängkläderna

Undvik en hel värld av virus och bakterier genom att tvätta dina sängkläder tillräckligt ofta.

Kvinna i säng.

Om man tänker på hur många bakterier ens sängkudde kommer i kontakt med är det egentligen inte så konstigt att bakterierna kan sprida sig. En del av oss äter t ex frukost i sängen, eller så släpar vi med täcket till soffan när vi har baksmälla eller är sjuka. Det är mysigt men kan lätt bli till en bakteriekoloni. Därför rekommenderas det att du tvättar dina sängkläder en gång i veckan.

Bakteriernas hemland

Vi har alla en massa bakterier på kroppen och de allra flesta är ofarliga. Men just sängen är det perfekta stället för bakterierna att breda ut sig. Där är det nämligen både ljummet och lite fuktigt, eftersom vi utsöndrar saliv, svett och andra former av vätska när vi sover. Det bästa man kan göra för att undvika att bakterierna sprider sig är helt enkelt att tvätta sängkläderna en gång i veckan på 60 grader. På så vis dödas bakterierna och mängden dammkvalster hålls nere.

Få en snygg Kari Traa träningströja + 4 nummer av I FORM för bara 149 kr.

Undvik förkylning

Det är få som kan undvika åtminstone en förkylning under vintern, men genom att byta sängkläder ofta kan du skona dig och din sängpartner från förkylningar i framtiden. Virus sprids oftast via nysningar och slem och det är oundvikligt att dessa sätter sig i sängkläderna. Se till att byta sängkläder ofta när en av er är sjuka och ha gärna en ren handduk liggandes vid sängen.

Frågor och svar om influensa: Hur länge smittar influensa?