Läs också

Myter om gluten

Uppblåsthet behöver inte bero på gluten

Det behöver inte vara gluten som är boven i dramat om du känner dig uppblåst efter att du har ätit bröd.

4 september 2015 av I FORM

Får du ont och uppblåst mage varje gång du har ätit bröd, är det lätt att tro att du inte tål gluten.

För många är det dock inte gluten som är orsaken utan de kolhydrater som kallas oligosackarider. Dessa ämnen är uppbyggda av långa kolvätekedjor som praktiskt taget är omöjliga att bryta ner, om du lider av irriterad tjocktarm (IBS).

Tål du gluten? Kolla symptomen på glutenallergi här >

Vete och råg innehåller några av dessa sackarider och det är just därför många misstänker att det är gluten som skapar problem i deras mag-tarmsystem.

Inte alla källor till sackarider är lika dåliga. Även om du har IBS, kommer du vanligtvis att kunna äta upp till 25 gram havre varje dag då havre har en lägre halt av oligosackarider än vete och råg.

Så blir du av med uppblåst och svullen mage

Vad består din kost mest av? Fett, proteiner, fibrer eller kolhydrater?

Använd I FORM Kostdagbok till att få en överblick över din kostsammansättning och se var dina energikällor kommer ifrån.

Prova I FORM Kostdagbok gratis i 5 dagar – och få koll på energifördelningen i din kost 

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar