Dietisten: Så här äter du nyttigt på en buffé

"Kära dietist. På jobbet har vi en personalmatsal, där man för ett helt okej pris får lunchbuffé varje dag. Det är supergott och finns mycket att välja mellan. Men mina byxor har blivit för små. Hur kan jag äta buffé på ett hälsosamt sätt utan att gå upp i vikt?".

lunchbuffé

LUNCH – Består ibland av en buffé, och då är det viktigt att göra nyttiga val.

© Getty Images

Det är ju superlyxigt att det finns lunchmatsalar på arbetsplatser där man kan få fräsch och nylagad mat, och dessutom en salladsbuffé, istället för att kämpa på med matlådorna. En positiv sak med lunchbufféer är att det är mycket lättare att äta varierat än när vi själva ska förbereda matlådor. Dessutom blir det inte jätteofta sallad till maten i matlådan, eller hur?

Det är nästan alltid möjligt att sätta ihop en relativt hälsosam tallrik mat på en buffé, men dessvärre är det också alltid möjligt att frestas att välja det mindre nyttiga. Tro mig, det vet jag allt för väl.

Jag vill gärna ge dig några nyttiga tips när magen kurrar och du har ett stort urval mat att välja bland. Jag hejar på dig, och jag är väl medveten om att det är mycket enklare sagt än gjort.

3 TIPS

TIPS 1: Börja i sallads­baren

När du börjar med salladen är du säker på att det finns plats på tallriken för att ösa på stora mängder grönsaker. Välj gärna grova grönsaker som kål och rotfrukter. Undvik helst de sallader som ligger i feta dressingar och skippa brödkrutonger, fetaost och soltorkade tomater. Ta istället lite pesto, vinägrett eller osaltade nötter om det finns.

TIPS 2: Skippa brödet

När man är hungrig kan det vara väldigt frestande att ta en vit fralla med smör. Men fokusera istället på maten så du blir mätt, och håller dig mätt, på den istället för att fylla magen med fluffigt bröd som bryts ner snabbare och höjer blodsockret.

TIPS 3: Varma rätter...

... kan vara lite av grisen i säcken, eftersom den hälsomässiga kvaliteten varierar väldigt. Den varma rätten kan vara en utmärkt lunch om den är baserad på många grönsaker, eller om det serveras t ex kyckling eller fisk. Ta lite mindre av såser, smält ost, ljus stärkelse som vit pasta och korv, bacon och skinka.

7 bra bufféval

Du får inte tänka på en rosa elefant. Vad tänker du på nu? Precis. Ibland är det enklare att veta vad som är bra, och fokusera på det istället för att försöka undvika saker.

Om du hittar något av följande på din buffé, så är det bara att lasta på tallriken!

Du må ikke tænke på en lyserød elefant. Hvad tænker du på lige nu? Præcis. Nogle gange er det nemmere at vide, hvad der er godt, og så navigere ud fra det frem for at prøve at undgå dit, dat og dut.

  • Kål som broccoli, grönkål och rödkål
  • Rotfrukter, t ex morot, rödbeta eller palsternacka
  • Bladgrönt som spenat och ruccola
  • Baljväxter som bönor, (kik)ärter och linser
  • Fisk som lax, torsk eller makrill
  • Nötter, frön, mandlar, oliver, avokado, hummus eller pesto
  • Drick vatten till! Skål!