Det är ju superlyxigt att det finns lunchmatsalar på arbetsplatser där man kan få fräsch och nylagad mat, och dessutom en salladsbuffé, istället för att kämpa på med matlådorna. En positiv sak med lunchbufféer är att det är mycket lättare att äta varierat än när vi själva ska förbereda matlådor. Dessutom blir det inte jätteofta sallad till maten i matlådan, eller hur?
Det är nästan alltid möjligt att sätta ihop en relativt hälsosam tallrik mat på en buffé, men dessvärre är det också alltid möjligt att frestas att välja det mindre nyttiga. Tro mig, det vet jag allt för väl.
Jag vill gärna ge dig några nyttiga tips när magen kurrar och du har ett stort urval mat att välja bland. Jag hejar på dig, och jag är väl medveten om att det är mycket enklare sagt än gjort.
7 bra bufféval
Du får inte tänka på en rosa elefant. Vad tänker du på nu? Precis. Ibland är det enklare att veta vad som är bra, och fokusera på det istället för att försöka undvika saker.
Om du hittar något av följande på din buffé, så är det bara att lasta på tallriken!
Du må ikke tænke på en lyserød elefant. Hvad tænker du på lige nu? Præcis. Nogle gange er det nemmere at vide, hvad der er godt, og så navigere ud fra det frem for at prøve at undgå dit, dat og dut.
- Kål som broccoli, grönkål och rödkål
- Rotfrukter, t ex morot, rödbeta eller palsternacka
- Bladgrönt som spenat och ruccola
- Baljväxter som bönor, (kik)ärter och linser
- Fisk som lax, torsk eller makrill
- Nötter, frön, mandlar, oliver, avokado, hummus eller pesto
- Drick vatten till! Skål!