Detox – fungerar det?

Juicekurer, grönsaksdieter och tarmsköljningar. Det vimlar av detoxkurer och behandlingar, som lovar att rensa kroppen på giftämnen. Men fungerar de och är det över huvud taget nödvändigt att detoxa kroppen? Få svaret här.

Frukt, grönsaker och juice för detox

DETOX Är du frestad att hoppa på en juicekur för att rensa kroppen på giftämnen? Läs då mer här.

Drick fem liter vatten om dagen. Få regelbunden tarmsköljning. Drick ekologisk juice morgon, middag och kväll. Fyll magen med tistlar och grönt te. Svettas ut det onda i kroppens inre genom att basta.

Detox har blivit populärt. Men vad säger forskningen egentligen om effekten av alla kurer, behandlingar och dieter? Få svar på dina frågor om detox här.

Frågor och fakta om detox

Vad är detox?

Kroppen bombarderas med gifter och slaggprodukter som aldrig förr, särskilt via tillsatser i processade livsmedel, föroreningar i luften och kemikalier i sminkväskan. Normalt kan kroppen själv göra sig av med de ogynnsamma ämnena genom att utsöndra dem via levern, njurarna och i mindre grad lungorna och tarmsystemet. Men om gifterna samlas i kroppens celler kan det resultera i problem som huvudvärk, trötthet, övervikt, oren hud och matsmältningsproblem, menar de som tvivlar på detox.

Därför finns det bara en sak att göra: Genom att undvika att äta fast föda och samtidigt dricka en massa vatten och juice blir slaggprodukterna i kroppen utspädda och försvinner sedan ut med urinen. Så låter i alla fall teorin.

Idén bakom alla detoxkurer och behandlingar är alltså att du genom att t ex dricka juice och vatten kan rensa kroppen på avfallsämnen.

Vilka former av detox finns det?

Utöver den vattenbaserade detox-dieten, där man enbart får dricka juice och vatten i tre dagar eller mer, finns även dedikerade detoxdieter.

De består typiskt av en mycket strikt diet av ekologiska grönsaker och frukter – och en liten bit mager fisk eller kyckling då och då. Och om man vill boosta kroppens avfallskvarn ännu mer finns det också en lång rad kosttillskott, örter och naturmedicin vars syften är att avgifta kroppen.

Sortimentet sträcker sig från maskrosor och Mariatistlar till svaveltabletter och fiskoljor som bland annat sägs kunna boosta leverns funktion och därmed också göra att slaggprodukterna utsöndras snabbare.

De mest populära formerna av detox:

Tarmsköljningsdetox

Tjocktarmen töms på innehåll med hjälp av kroppsvarmt vatten, som rinner in i och ut ur tarmen. Enligt behandlare kan en tarmsköljning hjälpa mot en lång rad åkommor, bland annat eksem och inflammationer samt psykiska besvär som ångest.

Flera studier har dock slagit fast att behandlingen kan få allvarliga biverkningar. Patienter berättar bland annat om kramper och kräkningar samt mer allvarliga tillstånd som njursvikt och akut vattenförgiftning.

Detox med kaffe-tarmsköljning?

DETOX MED KAFFE-TARMSKÖLJNING? Forskarna rekommenderar INTE att du experimenterar med kaffe i ändtarmen.

© iStock

Syra-bas-balans-detox

Genom att äta en kost bestående av 2/3 basiska matvaror som frukt, grönsaker och potatis och 1/3 syrabildande matvaror som fisk, fågel och kornprodukter återupprättar du en sund pH-balans, som bland annat sägs minska risken för benskörhet, diabetes och cancer. Kuren följs som regel i en till tre veckor.

Detox med juicekur

En juicekur går ut på att uteslutande inta flytande kost i tre dagar eller mer, så att kroppen blir bombarderad med antioxidanter och ”sköljs igenom”.

Du kan dock få brist på proteiner, om du uteslutande lever på juice under en längre period. Det tär på din muskelmassa och du riskerar att dina vävnader och organ minskar i vikt. Håll dig därför till några dagar, om du vill vara på den säkra sidan, och drick inte mer än tre liter juice om dagen.

Dricker du för mycket riskerar du nämligen att skölja ut livsviktiga mineraler och vitaminer med urinen, och det kan vara farligt. Enligt överläkarenJens Rikardt Andersen bör sjuka, äldre och gravida, som redan innan har låga depåer av mineraler och vitaminer, helt avhålla sig från att gå på juicekur.

Candidakuren

Denna detoxkur går ut på att bromsa den naturliga tillväxten av svampen Candida i tarmen. Enligt kurens förespråkare kan svampen nämligen vara en bidragande orsak till allt från utslag till stress. Du bromsar tillväxten genom att äta rikligt med Candida-hämmande matvaror som t ex vitlök, mjölksyrabakterier och Mariatistel.

Fungerar detox?

I motsats till omfattningen av löften finns det inte mycket dokumentation som bevisar att du faktiskt kan detoxa din kropp.

I 2009 kontaktade en grupp brittiska forskare producenterna av 15 olika detoxprodukter och bad dem att visa upp vetenskapliga bevis för att deras produkter faktiskt fungerar avgiftande, men inte en enda av producenterna kom med något svar. Och det ser inte mycket bättre ut för detoxdieterna.

En studie från 2014, där forskare undersökte den tillgängliga litteraturen på området, visade att det inte finns några bevis för att den typen av dieter fungerar. Enligt Jens Rikardt Andersen, överläkare och lektor på institutet för idrott och näring på universitetet i Köpenhamn finns det inte en enda studie som kan visa att detoxdieterna har någon effekt.

Är detox nödvändigt?

För detoxälskarna ses kroppen i princip som ett gammalt hus där det finns rost i blodomloppet och tarmen är igensatt. Därför måste man tillkalla en rörmokare för att åtgärda systemet. Men så här fungerar det inte.

Kroppen rensar själv ut de ämnen som den inte behöver och kroppen har en mycket stor kapacitet för det. Om vi inte behöver ämnena eller om de är skadliga försvinner de automatiskt ut ur kroppen via avföringen, urinen eller utandningsluften. Mekanismer som vi går igenom i artikeln på nästa sida.

Sannolikt behöver kroppen därför inte hjälp i form av en detox, och det kan faktiskt också vara farligt om det görs på fel sätt. Om du hoppar på en diet där du enbart dricker vatten och juice är det viktigt att du inte häller i dig mer än tre liter om dagen. Dricker du för mycket riskerar du att skölja ut livsviktiga mineraler och vitaminer med urinen.

Är detox osunt?

Ur en rent vetenskaplig synvinkel tycks detoxbehandlingar som juice-dieter och tarmsköljningar mer vara smarta modetrender än dedikerade mirakelkurer. Det betyder dock inte nödvändigtvis att detox ska ställas i skamvrån.

Trots att du inte själv kan göra en storstädning i kroppen bara genom att skölja igenom den med juice och vatten eller dagligen svettas floder i en bastu, så är det alltid nyttigt att dra ner på mängden tillsatser i maten.

En detoxdiet bestående av ekologisk juice och grönsaker samt mager fisk och kyckling kan vara ett utmärkt sätt att bli av med några överflödiga kilon – och en inträdesbiljett till en generellt mer hälsosam livsstil. Sedan tar kroppens hårt arbetande renhållningsarbetare själv hand om resten.

TOPP 10: Matvaror med flest bekämpningsrester

10 utländska matvaror är källan till 75 procent av kroppens bekämpningsrester, visar siffror från en stor undersökning.

Om du vill undvika gifter i maten kan du med fördel välja den ekologiska varianten av dessa matvaror. De ekologiska matvarorna innehåller nämligen inga bekämpningsrester. Du kan också välja svenska matvaror, som fortfarande innehåller bekämpningsrester, men i de flesta fall mycket mindre än de utländska.

Så många procent av de undersökta utländska matvarorna innehöll bekämpningsrester:

Matvaror med flest bekämpningsrester

HÄR ÄR DET FLEST BEKÄMPNINGSRESTER Utländskt vetemjöl toppar listan: Här innehöll ALLA (= 100 %) de undersökta proverna bekämpningsrester. Därefter följer päron, jordgubbar, vindruvor, äpplen, gurka, tomater, sallad, rödvin och potatis.

*Källor: Fødevarestyrelsen , DTU Fødevareinstituttet och Danmarks Naturfredningsforening*

Vanliga frågor om detox:

Kan man svettas ut avfallsämnen?

Nej. Slaggprodukter kan bara utsöndras genom urin, avföring och utandningsluften. Det enda du utsöndrar genom att svettas är vatten och salter. Din kropp rensar alltså inte ut några gifter när du ger järnet i löparskorna eller sätter dig i bastun.

LÄS OCKSÅ: Därför är det så hälsosamt att bada bastu

Kvinna svettas i bastu – inte detox

BASTUDETOX? Det kan både vara sunt och skönt att bada bastu. Men du detoxar inte kroppen i bastun, då vi inte kan svettas ut gifter.

© iStock

Kan jag gå ner i vikt med en detoxdiet?

Ja. Om du byter processad mat med högt fett- och sockerinnehåll mot juice, grönsaker och magert kött kommer det föga överraskande att få kilona att rinna av dig. Det beror dock inte på att din kropp blir avgiftad utan på att du får i dig färre kalorier.

Kan massage ta bort avfallsämnen?

Nej. Efter hård träning kan det vara bra att massera musklerna så att blod­genomströmningen ökas och musklerna får mer syre och näring. Slaggprodukterna i musklerna rensas automatiskt bort via njurarna och levern, och den processen kan en massage inte skynda på. Däremot kan en massage kännas skönt och lindra ömma muskler.

Kan en detox rensa ut miljögifter?

Nej. Gifter från luftföroreningar och kemikalier samlas i fettvävnaden och därför kan de bara minimeras i kroppen via en viktnedgång. Det bästa du kan göra för att förhindra att gifter samlas i kroppen är därför att undvika kontakt med dem i din vardag.