Därför har alla människor egentligen bruna ögon

Glöm allt om blått, grönt och grått.

Bruna ögon.

Det känns inte helt logiskt, men så är det faktiskt. Vi har alla bruna ögon.

Det beror på det så kallade melaninet som är med och bestämmer vår hud- och hårfärg. Det finns i ögats iris mini-melaninceller, så kallade melanocyter. Det intressanta med detta är att dessa melanocyter bara skapar en ”färg” – och det är brun. Det vill säga, ju fler melanocyter du har i din iris, desto mörkare är dina ögon.

Läs också: Melanin - hudens naturliga pigment

Ljuset reflekterar olika färger

Dessutom är även ljus en faktor, för melanin absorberar nämligen ljus. Ju mer melanin, desto mindre ljus kommer absorberas, och därför har människor med mycket melanin i deras iris, bruna ögon.

På samma sätt förhåller det sig med människor med ”blå” ögon, för de har inte så mycket melanin i deras iris, vilket gör att ljuset reflekteras tillbaka från ögat. Detta fenomen kallas spridning och när ljuset sprids, reflekteras det tillbaka till ögat med kortare våglängder, och då de korta ljusvågorna motsvarar den blå färgen på färgspektrumet, ja, då ser ögonen blå ut.

Dina ögon skiftar färg

Om du är en av dem som har ”gröna” ögon, så ligger du precis i mitten på melanin-spektrumet. Ibland kan det uppfattas som att dina ögon skiftar färg och då är det just för att ”gröna” ögon är mer känsliga för ljuspåverkan. Därför kan dina ögon se olika ut beroende på om det är solsken ute eller en mörk kväll.