9 små sätt att leva lite mer hälsosamt

Om energin inte räcker till för några intensiva insatser för din hälsa så kom ihåg: De små sakerna räknas också. Det är just dem vi har gjort en lista på här. Så välj det du behöver eller har lust med.

En kvinna tar en paus för att få ökad livsglädje och ökad hälsa. Hälsa ligger också i de små sakerna.

HÄLSA – Kom ihåg att de små sakerna också räknas. Framförallt de som blir till goda vanor.

© iStock

Du känner igen dig:

En trött torsdag då du helt enkelt inte kan samla krafter för varke styrketräning eller nya, nyttiga vegetariska rätter.

Du behöver bara slappna av. Det gör du helt rätt i.

Men innan du hänger dig helt åt soffan och fryspizzan så tänk på att hälsa kommer i många former.

Här har vi samlat små tips i vardagen, som faktiskt kan göra en stor skillnad – och de räknas verkligen om de blir till vanor som fastnar.

Vi kallar det hälsosam light.

ENKLA SÄTT ATT LEVA LITE MER HÄLSOSAMT

Sug i dig solljus

Solljus ställer din inre klocka så att du vaknar. Det har till och med den bonusen att det ger humöret en skjuts. Även 15 minuter kan göra skillnad. Gör det till en fast vana att komma ut varje dag – helst på morgonen, eller på lunchen.

Ät sallad till

Det är svårt att begränsa stärkelseprodukter som potatis, pasta, ris och bröd. Med det här tipset har du ett alternativ: Ha alltid sallad på bordet. Ös på med mer grönt än vitt så gör du något bra för din matsmältning – och vikten.

Sträck på dig

När du vaknar har din kropp och ditt medvetande haft en lång paus. Så det är lite orättvist att kräva av dig själv att du ska vakna på en sekund. Hjälp kroppen genom att sträcka igenom kroppen medan du ligger under täcket – inte minst nacke, rygg och axlar.

Släck ner

Pauser ger dig en möjlighet att andas och skapa överblick. Ett sätt är att släcka ner en stund. Förr i tiden, innan elektriciteten uppfanns, samlades man i skymningen för att få ett lugnt avslut på en aktiv dag. Släck lamporna och känn och se hur dagen blir till kväll.

Andas i pauserna

En enkel andningsövning kan hjälpa dig att komma ner i varv i både kropp och knopp. Gör den t ex i soffan, i bilen eller på toaletten. Du andas in på 4 sekunder, håller andan i 4 sekunder, andas ut på 4 sekunder och tar en paus på 4 sekunder. Repetera 10 gånger, och känn hur axlarna sänks.

Gå när du ändå ska ut

En skön tur i skogen på en lördag är förstås guld värd. Men du får ännu fler steg i benen – och på hälsokontot – genom att ta tillvara de tillfällen att gå som dyker upp i var- dagen. Du kan t ex också handla till fots eller ta en promenad när du ska gå med återvinningen.