7 bra saker med att bli äldre

Om du tror att livskvaliteten per definition drunknar i skavanker och ensamhet med åldern, kan du tänka om. Här är sju anledningar att se fram emot, eller glädja sig åt, seniorlivet.

En äldre kvinna med hög livskvalitet njuter av alla fördelar med att bli äldre.

SENIORLIV- Träning, goda vänner och billigare semesterar. Se till att hålla igång, för det väntar ett härligt seniorliv där ute.

© Ditte Capion

Att bli äldre har ett oförtjänt dåligt rykte. Här är sju härliga saker du kan njuta av när du passerat 60!

Ta ett titt på de här 7 mer eller mindre konkreta höjdpunkter med att bli äldre, som du kan se fram emot när det blir dags.

Så om du går och tror att pensionärslivet är synonymt med att sitta framför teven i en fåtölj kan du tänka om.

Tid för det och dem du älskar

När du tar bort arbete från ekvationen finns det betydligt mer tid att spendera med vänner och familj.

Promenader, fritidsintressen, fika och middagar – nu finns tid för trevligheter! Du har också möjlighet att engagera dig i föreningsliv och hobbies och kan på så sätt få nya, likasinnade vänner. Då sätts guldkant på pensionärslivet.

Du kan fortfarande träna

...och förbättra din form lika mycket som unga kan.

Kroppens förmåga att träna styrka och kondition bibehålls nämligen. Så det finns många aneldningar att anmäla dig till en danskurs eller en roddklubb –ellervaddunuär sugen på.

Du kan sätta saker i större perspektiv

Äldre personer är bättre än yngre på att kunna se mönster i saker och generalisera. Den förmågan kommer med erfarenhet. När man har sett mycket och upplevt mycket är det lättare att sätta saker i större perspektiv.

Erfarenhet formar hjärnan och gör vissa processer lättare än när man var ung och oerfaren i livet.

Du får bättre självförtroende

Enligt en studie där modeföretaget M&Co frågade 1.300 kvinnor i olika åldrar om hur de känner inför sin kropp, visade det sig att kvinnor över 65 hade bäst självförtroende. De trivdes bäst i sina kroppar och kände sig minst obekväma med att visa sig i badkläder.

Du kan sova länge

Pip pip pip. Det smärtsamma ljudet av en väckarklocka som går igång ‘i ottan’ blir historia den dag du blir pensionär. Då kan du vakna när kroppen är utvilad och kliva upp när du känner dig redo. En härlig sak – framförallt för B-människor. Tänk vilka möjligheter det öppnar för sena nätter med läsning och film...

Du är tryggare i dig själv

När man har levt i många år vet man att saker löser sig. För det brukar de göra. Och det är okej att livet går upp och ner. Med den erfarenheten kan även de största utmaningarna tacklas när du bara tar dem ett steg i taget. Ingen stress.

Semestrarna blir billigare

Den dag du kan resa på "udda tider" väntar betydligt billiga semestrar till både skidbackar och sandstränder med gott om plats.

Många exotiska delar av världen har också det bästa klimatet på våren och hösten, och det är inga problem för ditt åldrande jag.

Källa: Lars Linderholm mfl.

I FORM 11/2023