5 fördelar med ett höj- och sänkbart bord

Har du inte redan ett höj- och sänkbart bord ska du kanske överväga att skaffa det. Det gynnar nämligen din kropp, din produktivitet och flera andra saker. Läs alla fördelarna här.

Kvinna som står upp och jobbar vid en dator.

STÅ UPP - Kanske känns det lite svårare att koncentrera sig stående till en början, men ge det en chans – du vänjer dig snabbt.

© iStock

5 fördelar med ett höj- och sänkbart bord

Kanske känns det lite svårare att koncentrera sig stående till en början, men ge det en chans – du vänjer dig snabbt vid det.

Du förebygger slitage och skador

Den bästa arbetsställningen är alltid den nästa, och här är ett höj- och sänkbart bord genialt eftersom det ger dig möjligheten att hela tiden växla mellan att sitta och stå. Det sliter mycket på kroppen att konstant befinna sig i samma ställning – t ex när du jobbar framför en skärm flera timmar varje dag. Därför är det viktigt att byta arbetsposition ofta för att undvika smärtor och skador i nacke, axlar och rygg.

Du stärker ben och core

När du sitter ner på rumpan tar den över dina bens uppgift och bär mycket av din vikt medan musklerna från bakdelen och neråt i stort sett inte jobbar alls. I samma ögonblick som du reser dig aktiverar du många fler muskler. Det gäller framförallt dina ben, men också hela din coremuskulatur som i mycket högre grad blir utmanad.

Du arbetar bättre hemma

Hemmaarbete har blivit det nya svarta sedan corona intog vår vardag. Men det kan vara en utmaning att undvika fysiska besvär om soffan eller matbordet har blivit ditt nya skrivbord. Så om hemmajobb har blivit en del av din vardag är det en väldigt bra investering att köpa ett höj- och sänkbart bord. De finns i många storlekar, några så smala som 70 cm, så de kan i stort sett alltid få plats i någon liten vrå där hemma.

Du ökar förbränningen

Genom att byta från en sittande till en stående position kommer du automatiskt att sätta extra fart på förbränningen, även om du står still. Det beror på att du aktiverar flera av kroppens stora muskelgrupper och det kräver mer energi. Hur mycket mer är forskarna oeniga om, men en studie har visat att kontorsarbetande människor som står minst tre timmar om dagen ökar sin förbränning med 50 kalorier i timmen. Under en vanlig arbetsvecka kommer du då upp i hela 750 extra kalorier.

Du får ny energi

De flesta känner igen känslan av att sjunka ihop mer och mer i kontorsstolen under arbetsdagens gång, och här kan en lösning helt enkelt vara att resa sig upp. Mycket tyder på att det kan ge en nödvändig energiboost, som också gör dig till en bättre medarbetare.

T ex har en brittisk studie med 146 kontorsanställda visar att ett höj- och sänkbart bord fick dem att stå i snitt 80 minuter mer per dag, och det hjälpte till att göra dem mer engagerade i jobbet och gynnade deras prestationer. Här är några tips till hur du kommer ihåg att resa dig:

  • Höj bordet innan du går hem från jobbet så att du är redo att börja stående nästa morgon.
  • Sätt ett alarm på telefonen, som påminner dig om att regelbundet höja bordet.
  • Gör det till en vana att kliva upp vid fasta tid- punkter, t ex från morgonstunden, direkt efter lunch och en gång till vid kl 14.
  • Håll koll på din kollegor: Varje gång de reser sig upp ska du också stå.

Artikeln publicerades i I FORM nr. 5/2022