4 saker du tvättar ALLDELES för sällan

Kökshanddukar, handdukar och sänglinne ... Det är bara några av de saker man glömmer att tvätta. Men det kan faktiskt vara bakteriebomber! Se här hur ofta du behöver använda tvättmaskinen.

Kvinna är trött och tvättar kläder.

1. Kökshanddukar

Bör tvättas: Varannan dag

Om du är som de flesta andra så använder du din disktrasa till lite allt möjligt. Därför ska de bytas varannan dag – annars är de helt enkelt inte tillräckligt rena för att torka av tallrikar med! Och kommer de i direkt kontakt med matvaror ska de tvättas direkt.

2. Behå

Bör tvättas: Var tredje dag

Om du ska vara helt ärlig, hur många dagar använder du din behå utan att slänga den i tvättkorgen? Garanterat lite mer än tre? Men det går inte! Din behå är i närkontakt med en del av din kropp som svettas betydligt – speciellt i närheten av din armhåla, och därför ska det gå MAX fyra dagar mellan tvättarna.

3. Sänglinne

Bör tvättas: Var tredje vecka

Vill du helst ligga i en helt ren och fräsch säng kan du gärna tvätta sängkläderna varannan vecka eller oftare – men om du bryr dig om miljön och inte har något emot lite fläckar på lakanen kan du vänta i upp till en månad. Men inte längre än så! Du svettas nämligen mycket på natten. Och hoppar du dessutom över duschen efter träningen ibland, bör du definitivt tvätta sängkläderna oftare än en gång i månaden.

Vaknar du ofta genomblöt av svett kan du se här vad det kan bero på.

4. Handdukar

Bör tvättas: Var tredje dag

Oavsett om det är gästhanddukar eller vanliga handdukar ska de tvättas var tredje dag eller var fjärde gång du har använt dem. Speciellt handdukar för händerna kan vara en riktig bakteriehärd.

Hur ofta rengör du förresten din vattenflaska? Kolla här hur ofta den ska tvättas.

LÄS OCKSÅ: Handtvål vs handsprit – vad ska du välja?