Kvinna sprutar sig själv i ansiktet med vatten från en vattenflaska.

Din vattenflaska bär på massor av bakterier och behöver rengöras efter varje träningspass.

© iStock

Så ofta ska du göra rent din vattenflaska

Och nej, det räcker inte att bara skölja!

16 oktober 2016 av Inge Eriksen

Det första du bör göra när du kommer hem trött från träningen är varken att ställa dig i duschen, tömma kylen eller slänga dig på soffan. Det är att ta upp din vattenflaska ur träningsväskan och ställa den i diskhon så du kommer ihåg att göra rent den inför nästa träningspass. 

Vattenflaskor är bakteriebomber

Låter du bli att göra rent flaskan efter ett besök på gymmet eller en lång löp- eller cykeltur, kommer varje slurk du tar nästa träning att vara full av bakterier. 

Och nej, det räcker inte att bara skölja av vattenflaskan, skruva på locket och lägga ner den blöt i väskan igen. Den mörka, blöta miljön ger nämligen en mycket bra grogrund för bakterier. Och nej, du kan inte skålla den heller för då riskerar du att plasten smälter och flaskan blir deformerad.

Diskmaskin eller inte?

Kolla först om din vattenflaska tål att diskas i maskin. Gör den det så ta isär den så mycket som möjligt i flaska, överdel och ev munstycke och ställ in den direkt i diskmaskinen.  

Tål din vattenflaska inte att diskas i maskin, gör du rent den med varmt vatten, diskmedel och diskborste. Har flaskan en smal hals så använd en flaskborste. Var noga med att komma åt alla hörn av flaskan och även munstycket. Skölj och torka den noga och ställ den med botten upp över natten.

KOM IHÅG! Det är vattenflaskor av hård plast eller glas som du ska göra rent, INTE de fyllda vattenflaskor du köper i mataffären. Dessa ska du inte återanvända.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar