3 effektiva vägar till platt mage

Läs om hur du kan se 5 kilo smalare ut. Det är enklare än du tror.

Drömmer du om en plattare mage?

Visste du att vägen till en platt och stark mage inte nödvändigtvis börjar på corepasset på gymmet? Den börjar med något så banalt som att sträcka på ryggen och andas djuuupt ner i magen.

1. Din hållning

Testa att slappna av i magen och fall framåt med ryggen – och ta en titt på din mage. Räta sedan på ryggen och skjut fram bröstet. Titta igen. Det ser annorlunda ut, eller hur?

Din hållning gör den allra största skillnaden när det gäller din mages framtoning. Faktiskt ser du flera kilo slankare ut när du får koll på din kropphållning.

Kvinna med dålig kroppshållning

DÅLIG HÅLLNING Du kan vara nog så vältränad, men om du faller ihop i ryggen så buktar din mage ut, och din andning kommer aldrig ner i magen.

© Jakob Helbig

Ha därför fokus på din hållning. Öva så ofta du kan, till exempel i kön i matbutiken eller framför datorn.

Börja med att rulla tillbaka axlarna och sänk dem. För ihop skulderbladen på ryggen och öppna upp bröstet. Föreställ dig ett osynligt snöre som går genom kroppen och som du drar uppåt från huvudet, så du blir lite längre och får en liten dubbelhaka. Fäll fram din bäckenbotten och spänn underlivet och rumpan. Så där ja! Din mage känns troligen mer samlad och fast nu, och din länd mer avslappnad.

Kvinna med bra hållning

PLATT MAGE Så här ser en bra kroppshållning ut. Och den får dig faktiskt att se fem kilo slankare ut.

© Jakob Helbig

TIPS FÖR EN BRA HÅLLNING
Kolla din kroppshålllning i en helfigurspegel. Har du ingen så passa på när du är i en butik. Ställ dig nu vid sidan av spegeln och se den stora skillnaden när du faller fram och när du sträcker på ryggen.

2. Sättet du andas på

Nu är hållningen i sin ordning, och därmed har du också skapat de bästa förutsättningarna för att andningsmusklerna gör sitt viktiga arbete. Gör du det på rätt sätt aktiverar du nämligen magmuskulaturen.

När du andas in ska de ske en rörelse neråt, uppåt, framåt, bakåt och åt sidorna. På så sätt tränas hela din core i varje andetag. Den chansen har du inte färre än 20000 gånger per dygn!

Men många av oss har glömt hur vi andas djupt i våra hektiska, stillasittande liv. Börja med att öva dig på att låta luften strömma förbi skuldrorna och ner ända längst ner i magen när du andas in – ju oftare, desto bättre. Du kommer säkert uppleva att det, utöver att träna magen, har en lindrande verkan på allt från smärtor i rygg, nacke och huvud.

TIPS FÖR ATT ANDAS RÄTT
Gör den här enkla andningsövningen varje dag. Andas in djupt och föreställ dig att du blåser upp en ballong i hela kulhålan. Känn skillnaden i länden, midjan och magen. Aktivera din bäckenbotten genom att knipa, och andas långsamt ut igen. Gör det 3 x 10 gånger om dagen.

3. Sättet du rör dig på

Du tränar alla viktiga coremuskler samtidigt när du kombinerar djupa andetag med dagliga promenader. Om du går 10 kilometer eller går mot kaffeautomaten på jobbet, så fokusera på att rotera ryggen och svänga med armarna.

Ju mer du går, desto mer tränar du din core – även kallad korsettmusklerna, och vem vill inte ha en markerad midja? Kom ihåg att de små saker vi gör varje dag blir stora saker i det långa loppet och är därför ofta minst lika avgörande som träning.

LÄS OCKSA: Program som ger en stark och platt mage

TIPS FÖR RÖRELSE
Gå minst 10.000 steg om dagen. Och gärna några av dem barfota. Det är gratis träning för din mage!