Vilken relation finns mellan svett och fettförbränning?

Vi får ofta höra att vi måste få upp pulsen när vi tränar, men hur mycket ska du egentligen svettas för att förbränningen verkligen ska sätta igång?

Få ett snyggt träningsset i andningsbart material tillsammans med I FORM. (link)

Om du är en av dem som är van att sitta på en spinningcykel och trampa är svett nog inte ett okänt begrepp för dig. Spinning är nämligen en av de motionsformer som är känd för att få svetten att lacka, samtidigt som du bränner mängder av kalorier. Men svett och kaloriförbränning är nödvändigtvis inte så tätt sammanlänkade som man skulle kunna tro.

Löp i kylan och förbränn mer

Stor skillnad på svettproduktion

Du ska alltså inte känna dig sämre för att du ser att mannen till vänster om dig producerat en mindre sjö av svett under sin cykel, medan du endast har producerat några få droppar trots att du kört hårt. Hur mycket vi svettas kan variera mycket från person till person. Dessutom hänger svettproduktionen mer ihop med muskelmassa och värme, än det hänger ihop med kaloriförbrukning.

Träningsprogram: Kom i form med H.I.T-träning

Mer värme är inte lika med högre förbränning

Vi svettas nämligen mer när vi använder de stora muskelgrupperna. Det beror på att dessa muskelgrupper producerar mer värme, och när vår kropp vill göra sig av med värmen börjar vi att svettas – men det betyder inte nödvändigtvis att vi förbränner en massa kalorier. I mer uthållighetskrävande träningsformer, som t.ex. långdistanslöpning, svettas vi generellt inte lika mycket som vi gör när vi kör spinning där de stora benmusklerna verkligen får jobba. Båda träningsformerna förbränner dock massor av kalorier.

Få ett träningsset som passar till både löpning och högintensiv träning(link)

Intensitet kan göra skillnad

Det som har betydelse för din kaloriförbränning är däremot hur du tränar. Högintensiv intervallträning, som t.ex. HIIT eller CrossFit, kan verkligen få igång både förbränning OCH efterförbränning. Om du inte gillar att träna högintensivt kan det istället vara en god idé att träna lite längre tid åt gången med en lägre puls. Då förbränner du fortfarande mycket – men svettas i gengäld lite mindre.

Träningsset som passar för allt

Oavsett vilken träningstyp du är, och oavsett om du njuter av långa löprundor eller högintensiva och svettiga träningspass, så passar detta nya träningsset från Kari Traa perfekt. Det är nämligen sytt i ett snabbtorkande och andningsbart material som ger dig optimal komfort under ditt träningspass. Eftersom topp och tights är små i storleken rekommenderar vi att du väljer en storlek större än du brukar.

Finns i stl. S, M, L och XL.

Du kan få det snygga träningssetet tillsammans med I FORM här(link)

I spinning sätter ofta både svettproduktionen och kaloriförbränningen igång riktigt ordentligt

Det snygga träningssetet från Kari Traa passar perfekt till all slags träning

Hur mycket du svettas är inte avgörande för hur mycket du förbränner