Löp i kylan och förbränn mer

Du förbränner fler kalorier när du springer i kallt väder. Faktiskt så mycket som upp till 15 procent mer än annars, visar undersökningar.

Det är perfekt väder att ge sig ut och löpträna nu. I alla fall om du vill boosta förbränningen med upp till 15 procent.

Det kan verka överraskande att du förbränner fler kalorier när du springer en runda i vinterkylan, än när du kör den på löpbandet. Inte desto mindre visar undersökningar att förbränningen vid vinterlöpning ökar med upp till 15 procent.

Orsakerna är

 • Kroppen använder energi på att hålla de kroppsdelar varma som är utsatta för kylan, till exempel kinder, läppar, handleder och nacke.
 • På löpbandet kommer du in i ett ekonomiskt rörelsemönster, medans du på vägar och stigar rör dig mindre monotont och därmed utmanar kroppen mer allsidigt. Ju mer varierad och utmanande terräng, desto mer förbränner du.
 • Vinden bjuder på extra motstånd som ska övervinnas. Därför ska kroppen arbeta extra mycket för att tillryggalägga en given distans när du springer utomhus.

Hård blåst och kyla ger kan ge dåliga förutsättningar

Kolla termometern och vinden innan du ger dig iväg. En kombination av kyla och blåst kan bli skadligt för dig om du inte är försiktig. Om det blåser mycket kommer temperaturen snabbt långt ner och det gagnar varken din hud, dina lungor eller din träning.

Om köldfaktorn är under minus 15-20 grader bör du överväga att stanna inomhus och träna på vardagsrumsgolvet istället.

Kolla köldfaktorn här >>>

  Nu har det blivit lättare att leva sunt!

  I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
  Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
  Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

  Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


  Newsletter background