Fördela energin rätt – och gå ner i vikt
Energin i kosten kommer från kolhydrater, protein och fett. Men du får inte lika mycket av alla tre grupperna.
Energin i kosten kommer från kolhydrater, protein och fett. Men du får inte lika mycket av alla tre grupperna.
Idag rekommenderar man att en sund kost består av 50–60 procent kolhydrater, 10–20 procent protein och max 32 procent fett.
Men är du överviktig visar studier att du lättare går ner de överflödiga kilona, om du ändrar på fördelningen så att den ser ut ungefär så här:
20–25 procent protein
40–50 procent kolhydrater
25–35 procent fett
Proteinprocenten ska alltså upp lite på bekostnad av andelen kolhydrater och fett. Fördelen med protein är att det ger en bättre mättnadskänsla, eftersom proteinrik mat stannar längre i matsäcken.
Om du gärna vill gå ner i vikt, eller ha hjälp att hålla vikten utan att bli för hungrig under tiden kan du:
Ät lite mer protein, t ex i form av fisk, fågel, magert kött och magra mejeriprodukter.
Minska på intaget av mättat fett från friterat, fett kött, grädde och crème fraiche.
Ät extra mycket grönsaker, bär, färsk frukt, fullkornsprodukter, potatis och baljväxter.
Begränsa dina portionsstorlekar genom att t ex äta på en mindre tallrik och portionsanpassa maten.
Sensekuren – äntligen en diet som fungerar
LÄKS OCKSÅ: Räkna ut proteinbehov