Bröst i rörelse

Investera i rätt sportbehå som reducerar rörelserna på dina bröst när du springer. Skillnaden är så stor som 78 procent.

När du springer, hoppar, dansar, rider eller på annat sätt är i full gång börjar dina bröst röra sig helt av sig själva. Utan rätt stöd rör sig ett bröst väldigt mycket när du till exempel löptränar.

strongFasthet och storlek spelar roll/strong
Beroende på bröstets fasthet och storlek handlar det om många centimeter och rörelserna sker både uppåt och neråt, från sida till sida och inåt och utåt – när dina bröst rör sig i åttor. En sådan ”karusellfärd” kan göra ont, eftersom tyngdkraften påverkar och sliter i brösten.

Så mycket som cirka 50 procent av alla kvinnor anger att motion som gör att brösten rör sig mycket ger smärtor i eller runt brösten.

strongLedbanden påverkas/strong
Förklaringen till smärtorna är att det inte finns något som hjälper till att stoppa rörelserna. Här finns ingen benstomme och inga muskler som kan kontrollera brösten, och därför blir det de så kallade Coopers ligament, ledband, som består av seg fibrös bindväv, som tar stryk. Ligamenten sträcks konstant ut i alla riktningar, vilket leder till att de försvagas.

Och det innebär att dina bröst kommer att hänga mer samtidigt som de kommer att röra sig ännu mer när du rör dig.

strongVanlig behå räcker inte/strong
Ju större bröst, desto mer rörelse. Många kvinnor med mindre byst tror felaktigt att de inte behöver ge stöd för sina bröst. Men ALLA kvinnor bör använda en sportbehå, även små bröst kan röra sig mycket när du löptränar, hoppar och annat. Och en vanlig behå är inte tillräcklig under träning. Den minskar bröstens rörelser med mindre än 40 procent och steget därifrån till de 78 procent en sportbehå kan prestera är långt.

Guide: Välj rätt sport-bh