10 saker du bör tänka på när du ska köpa nya hörlurar

Ett par bra trådlösa hörlurar är guld värt i vardagen. Men hur vet man att de trådlösa hörlurarna är bra? Vi ger dig svaret här.

Hörlurar... det är inte bara en sort som finns på marknaden. Det kan vara svårt att navigera i den stora djungeln av funktioner och varianter som kan uppstå när du ska investera i ett par trådlösa hörlurar.

Hur hittar jag rätt passform? När är ljudet bra? Och får jag prova hörlurarna? Det kan uppstå många frågor längst vägen.

Oavsett om du planerar att använda dina hörlurar till löpning, på jobbet eller när du åker kommunalt så kan du få koll på de viktigaste sakerna här.

1 Är det viktigt att välja trådlösa hörlurar?


Det kan vara irriterande att krångla med sladdar när man ska vara aktiv med hörlurarna på dig. Därför är trådlösa hörlurar som kopplas till din iphone via Bluetooth en riktigt smart lösning.

Trådlösa hörlurar kostar förstår mer än hörlurar utan Bluetooth, men den stora friheten du får på köpet är värt pengarna.

Kom ihåg att kolla batteritid och uppladdningstid när du köper trådlösa hörlurar, eftersom det är viktigt att de har en lång batteritid och går snabbt att ladda upp igen.

Dessutom är det många elektronikföretag som rör sig mer och mer i riktningen att skippa sladdar helt och istället satsa på bara det trådlösa. Det gäller bland annat Apple, som har tagit bort ingången till hörlurarna på deras senaste iPhone-modeller.

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt hörlurar till löpning och träning

2 Hur hittar jag trådlösa hörlurar med rätt passform?


Det är viktigt att dina trådlösa hörlurar sitter bra och stannar där de ska sitta.

Vi har alla olika öron, och det är därför viktigt att hitta ett par hörlurar som passar just dig. Ofta följer det med flera olika storlekar på plupparna och ev vingar till in ear-hörlurarna, som gör att du kan anpassa dem för dina öron.

Dessutom behöver du tänka på om passformen är bra för det ändamål du ska använda dem till. Ska du till exempel använda dem till cykling och ha på dig dem under en cykelhjälm? Eller kanske ha en mössa utöver hörlurarna om vintern?

Viktigast av allt – testa dig fram och se vilka hörlurar som sitter bäst på dig till det du ska använda dem till.

LÄS OCKSÅ: Fördelar och nackdelar med olika typer av hörlurar

3 Hur viktigt är ljudet i mina trådlösa hörlurar?


Det är absolut bäst när tonerna är klara, allt omkringliggande ljud hålls ute och det när ljudet inte läcker ut från dina hörlurar. Lyssna efter om ljudet i de trådlösa hörlurarna är rent och detaljrikt, och om hörlurarna har bra basljud. Kolla också hur högt hörlurarna kan spela.

Ljudkvalitet och högt pris hänger dock ihop för de flesta hörlurarna. Men du kan absolut hitta billiga trådlösa hörlurar, som har ett helt okej ljud. Du behöver dock fundera över hur viktigt ett rent, bra ljud är för dig och till det du ska använda hörlurarna till – och för det pris som du vill betala.

4 Hur ska jag manövrera mina trådlösa hörlurar?


Det är viktigt att det är lätt att manövrera dina trådlösa hörlurar, så du kan styra och kontrollera ljudet.

Om själva kontrollen sitter på de trådlösa hörlurarna kan du enkelt styra musiken, ljudnivån och ta emot ett samtal utan att de behöver få fram telefonen ur fickan eller väskan.

På trådlösa in-ear, on-ear och over-ear hörlurar sitter det ofta diskreta kontrollknappar på själva hörlurarna. Om det är in-ear hörlurar med rem sitter knapparna ofta på själva remmen.

Det skiljer sig åt för olika trådlösa hörlurar om knapparna till av/på, volym och byte av låtar är samlade på ena örat eller fördelade på bägge öronen.

Generellt är det dessutom värt att köpa trådlösa hörlurar som är kompatibla med telefonen. Det vill säga att musiken stängs av när telefonen ringer och samtalet tar över.

5 Kan jag prova trådlösa hörlurar innan jag köper dem?


Ett vanligt fel som vi är många som begår är att inte prova hörlurarna innan vi köper dem.

Det är viktigt att testa ut ett par hörlurar, eftersom det är så olika hur våra öron är uppbyggda och därför är passformen också individuell. Dessutom är det viktigt, om du vill höra ljudkvaliteten och testa hur man styr och manövrerar hörlurarna.

Av hygieniska själ kan det såklart vara svårt att testa in-ear hörlurar innan du köper dem. Men då kan du undersöka om du känner någon som har de hörlurar som du överväger att köpa. Alternativt kan du käpa ett par trådlösa in-ear hörlurar som har olika storlekar på plupparna, så du har många storlekar att välja mellan.

LÄS OCKSÅ: Test av trådlösa hörlurar

6 Hur laddar jag mina trådlösa hörlurar?


Det är olika hur du laddar upp de trådlösa hörlurarna. Men de flesta hörlurarna laddas upp via en USB-kabel. Här sätter du den lilla änden av USB-kabeln i de trådlösa hörlurarna, eller deras fodral, och den andra änden sätter du in i din dator eller i ett eluttag via en adapter.

Till vissa trådlösa hörlurar följer det med ett laddningsetui. På så sätt kan du ladda upp dina trådlösa hörlurar genom att bara lägga dem i etuiet. Så kan du enkelt ladda dina trådlösa hörlurar när du är på väg någonstans.

Här är det förstås viktigt att alltid ha laddningsetuiet uppladdat. Det är enklast att ladda det med en USB-kabel som du ansluter till din dator eller i ett eluttag.

© iStock

7 Är det viktigt att välja hörlurar med en speciell typ av Bluetooth?


Bluetooth startade med version 1.0 och har nu kommit upp i version 5.1, som kom ut i januari, 2019. Självklart är det en stor skillnad mellan den första versionen och den senaste när det gäller signalstyrka och hur enkelt det är att koppla ihop två enheter.

Men är de trådlösa hörlurarna sämre om de inte har den nyaste versionen av Bluetooth?

Svaret är nej, men det är förstås skillnad på olika versioner. Därför börjar vi med att förklara Bluetooth 3.0, som också kallas Bluetooth High Speed, eftersom den versionen är markant snabbare än föregångaren Bluetooth 2.0. Många trådlösa hörlurar kör med den här versionen, som utöver att upprätthålla ljudstyrkan även om du rör dig bort från telefonen, har egen strömstyrning. Det betyder att dina trådlösa hörlurar kan bevara förbindelsen och bra ljudkvalitet även om dina hörlurar har minimal ström.

Med Bluetooth version 4.0 och 4.1 är förbättringen, att dina olika enheter kan vara kopplade ännu längre utan att tömma batteriet på dina trådlösa hörlurar och smartphone. De här versionerna har också smeknamnet Bluetooth Low Energy.

Bluetooth 4.2 är den versionen vi ser på nästan alla nya trådlösa hörlurar, smartphones, datorer och annat idag. Utöver förbättrad hastighet så har Bluetooth 4.2 en förbättrad säkerhet som gör att du och dina data inte längre kan sökas via Bluetooth, om du inte ger tillåtelse till det.

Bluetooth 5.0 och 5.1 är ännu bättre gällande hastighet, strömsparande, räckvidd och särskilt säkerhet. Dessutom finns det med de här versionerna möjlighet att koppla ihop fler enheter än bara två.

Det är förstås värt att införskaffa trådlösa hörlurar med den nyaste versionen av Bluetooth, då det är förbättringar i förbindelsen. Men många elektronikföretag utvecklar dig produkter som är bakåt-kompatibla, vilket betyder att alla elektroniska enheter kan kopplas ihop med alla utgåvor av Bluetooth. Därför kan du med fördel köpa trådlösa hörlurar med Bluetooth version 4.2 eller äldre och använda dem tillsammans med en ny smartphone med version 5.0.

8 Har min smartphone betydelse för valet av trådlösa hörlurar?


Android, IOS eller? Många elektronikproducenter skiljer sig åt beroende på vilken smartphone och vilket system du använder.

Kolla därför alltid om fjärrkontrollen för dina trådlösa hörlurar kan användas för den typ av smartphone eller musikspelare du använder mest.

9 Ska jag välja trådlösa hörlurar med brusreducering?


Med brusreducering kan du stänga in dig totalt i musikens universum.

Det finns aktiv och passiv brusreducering. Den passiva är när hörlurarna fysiskt stänger ute ljud, till exempel med åtsittande kuddar eller genom att vara formade som öronproppar.

Den aktiva är när tekniken ser till att de yttre ljudvågorna utjämnas så att de inte stör de toner du lyssnar till. Det kallas också för active noise cancelling (ANC) hörlurar.

Det kan vara skönt att stänga ute ljud, speciellt ljudet av vinden kan vara bra att få bort med hjälp av brusreducerande hörlurar. Om du däremot vill vara uppmärksam på ljud, när du är ute på en löptur eller cyklar i trafiken kan det vara en bra idé att skaffa trådlösa hörlurar när du kan slå av och på brusreduceringen.

© iStock

10 Ska jag välja billiga eller dyra hörlurar?


Som med mycket annat hänger priset ihop med kvaliteten. Det är dock möjligt att hitta billiga trådlösa hörlurar som är bra, men du behöver också kompromissa med ljud och komfort isåfall.

Därför ska du bestämma dig för hur viktiga de olika kriterierna för de trådlösa hörlurarna är, i förhållande till det pris du vill betala för dem. För ett par billiga hörlurar kan inte leva upp till alla kriterier.