Topp 10: De märkligaste OS-grenarna

Tycker du att det finns några rätt udda grenar med på dagens OS-program, så är det faktiskt inget jämfört med vad historien har bjudit på.

Två män cyklar på tandemcykel vid OS i London 1948

OS-GRENAR Är du också besviken över att tandemcykling inte finns med som en OS-gren?

© PPP

1. Tandemcykling

När? 1906-1972. Historien: Trots att det sedan ett par år råder en cykelboom här i landet, så är det sällan man ser några par tävla på tandemcyklar. Det ska vara i Vätternrundan i så fall. Det fanns dock en tid då tandemcykling var en riktig publikdragare med fartfyllda tävlingar som bjöd på både dramatik och halsbrytande omkullkörningar. För om man sätter två topptränade idrottare på en tandemcykel, så blir det långtifrån någon rofylld söndagstur som man annars förknippar parcykeln med. 2 000 meter sprint på bana fanns med på det olympiska programmet ända fram till OS i München 1972.

2. Duvskytte

När? 1900. Historien: Innan man kom på att man skulle använda lerduvor vid skyttetävlingar, så var det den äkta varan man sköt prick på. Vid OS i Paris 1900 kom duvskytte med på programmet, och belgaren Léon de Lunden tog guld med 21 nedskjutna duvor. Efter tävlingen låg 300 döda duvor kvar på banan och då insåg man också att detta inte var världens bästa olympiska idé, och grenen togs bort igen. Lerduveskytte finns däremot med än i dag.

3. Krocket

När? 1900. Historien: Paris-OS 1900 var ett märkligt arrangemang med många bisarra idrottsgrenar. I flera grenar ställde dessutom bara fransmän upp. Det gällde bl.a. i sällskapsspelet krocket, som också utmärkte sig eftersom det var första gången som kvinnor deltog i de moderna spelen. Två franska krocketkvinnor, Brohy och Ohnier, fick äran, men intresset var knappast överväldigande. Enligt historieböckerna löste endast en åskådare biljett till tävlingen – en engelsman som rest lång väg.

4. Pistolduell

När? 1906 (1912). Historien: I OS 1906 tävlades det i bästa vilda västern-stil i pistoldueller. Dock sköt man (kanske vis av erfarenheterna från duvskjutningen 1900) inte på varandra, utan på dockor iklädda långa frackar med skottavlor på bröstkorgen. Spelen i Aten 1906 kallas för de olympiska ”mellanspelen” och erkänns inte av IOC som ett officiellt OS. Pistolduell fanns även med på programmet i sommarolympiaden i Stockholm 1912, men då hade dockorna bytts ut mot mindre rörliga mål.

5. Längddykning

När? 1904. Historien: Det var knappast någon överraskning att längddykning bara fick en chans på den olympiska scenen. För maken till tråkig sport får man leta efter. Den gick ut på att deltagarna skulle dyka från stående och ta med sig så mycket fart framåt som möjligt. I vattnet fick de sedan inte röra sig. Vinnaren blev den som gled längst i vattnet på 60 sekunder. William Dickey, USA, blev historiens förste och ende guldmedaljör i grenen i OS i St Louis 1904.

6. Repklättring

När? 1896-1932. Historien: Redan vid de första moderna spelen i Aten 1896 fanns repklättring med på programmet. Greken Nikolaos Andriakopoulos nådde högst upp på det 14 meter långa repet på 23,4 sekunder och kunde titulera sig den första olympiska vinnaren i grenen. En av de mer uppseendeväckande idrottarna i repklättringshistorien var amerikanen George Eyser, som tog guld i St Louis 1904 trots att han hade träben. Han tog för övrigt fem medaljer till det året.

7. Motorbåtssport

När? 1908. Historien: Om folk utan idrottsliga färdigheter någonsin haft en rimlig chans att vinna OS-guld, så måste det ha varit vid motorbåtstävlingen i London-OS 1908. Det gick ut på att stå bakom ratten på en motorbåt och köra ifrån konkurrenterna. Någon publiksuccé blev det heller aldrig eftersom tävlingen genomfördes så långt utanför Southamptons kust att ingen riktigt kunde följa med och titta. Dessutom ställdes de flesta tävlingarna in pga. dåligt väder.

8. Stående höjdhopp

När? 1900-1912. Historien: Amerikanen Raymond Ewry var suverän i denna udda höjdhoppsvariant där man skulle hoppa jämfota utan ansats. År 1900 satte han nytt världsrekord med ett hopp på imponerande 1,65 meter. Samme man tog också guldet i de följande två olympiska spelen. Raymond Ewry är faktiskt en av de mest vinnande olympierna genom tiderna med hela åtta guldmedaljer, men han har ändå fallit i glömska precis som de idrottsgrenar han dominerade. Förutom stående höjdhopp briljerade han också i grenarna stående längdhopp och stående tresteg.

9. Solokonstsim

När? 1984-1992. Historien: Idrottsgrenen med en ensam vattenballerina dök upp i OS i Los Angeles 1984 men försvann igen redan efter Barcelona 1992. I solovarianten är det främst simmarens teknik och förmåga att utnyttja musiken som bedöms. Men lagtävlingen, som fortfarande finns kvar och där kvinnor i färgglada baddräkter, hårt sminkade och med breda leenden utför perfekt tajmade och synkroniserade rörelser, är trots allt lite mer underhållande att se på för åskådarmassorna. Därför har också både lag- och partävlingarna överlevt på det olympiska programmet.

10. Dragkamp

När? 1900-1920. Historien: Nuförtiden hör man mest talas om dragkamp i samband med byfester och lägerskolor, men under många år var det en OS-gren. Där bidrog sporten med ett högt underhållningsvärde och mycket rabalder – det var mer regel än undantag att det vinnande laget beskylldes för att ha fuskat till sig segern med fula knep. 1900 tog Sverige och Danmark en gemensam guldmedalj i grenen eftersom man deltog med ett lag med blandade nationaliteter. Så sent som ifjol ansökte internationella dragkampsförbundet – utan framgång – om att få med sporten igen till Tokyo-OS 2020.