Hitta motivation under den mörka årstiden

Dagarna är korta, det är mer mörkt än ljust och vintern är här med full styrka. Därför bjuder vi på våra allra bästa tips som hjälper dig att hålla igång när vädret bjuder in till allt annat än träning.

Kvinna i träningskläder, kväll.

1 Träna mindre men oftare

Tränar du 1–2 gånger i veckan behövs det inte särskilt mycket förrän träningsrutinen kommer av sig. Träna därför hellre fler gånger i veckan – eventuellt kortare pass. Är du t ex van att springa 5–7 km, så spring flera korta turer på 3–4 km. Det gör det samtidigt mycket lättare att komma iväg när den mentala barriären blir mer överkomlig. Detsamma gäller styrketräningen: Lägg 30 minuter på kvalitetsträning framför längre pass.### 2 Gör det i dagsljus

Om det är möjligt så försök att träna när det är ljust ute. Det är mycket enklare att komma igång när det är ljust. Använd helgen.### 3 Anmäl dig till något nytt

Anmäl dig till något nytt vinterarrangemang eller lopp, så du har ett delmål att träna mot på vintern. Många gym har också speciella events just under vintermånaderna. Alternativt kan du träna mot ett styrkemässigt delmål; t ex att du ska kunna göra squats med 5–10 kg mer i januari, så känns det lättare att även nå det stora målet i vår.

4 Skäm bort dig själv någon gång ibland

Om du någon gång är så trött och omotiverad att du inte vill träna, så lägg det dåliga samvetet åt sidan. Satsa på återhämtning och sov ut ordentligt, så att du är redo till nästa pass.

5 Ta på dig kläderna direkt

När du kommer hem från jobbet kan du ta på dig träningskläderna direkt. Det gör det svårare att hoppa över dagens träning.

6 Gör ett avtal med dig själv

Skriv in i din kalender när du vill träna och betrakta det som ett avtal med dig själv. Man kan inte bryta ett avtal – speciellt inte om det är med dig själv.

7 Sätt ett långsiktigt mål

Med ett konkret mål i framtiden har du ett riktmärke att styra efter som får dig motiverad. Det kan t ex vara att springa ett stort motionslopp eller köra ett cykellopp till våren. Det viktiga är att målet är ambitiöst, men ändå realistiskt. På det viset kommer varje tur – oavsett väder och vind – utgöra ett meningsfullt steg på vägen mot målet.

8 Träna helt gratis

Använd cykel- eller löpturen som transport, så behöver du inte längre ta dig samman för att träna, utan bara hoppa i träningskläderna för att komma till jobbet.

9 Köp ny utrustning

Belöna dig själv med nya kläder och ny utrustning som gör dig på bättre humör och ökar motivationen. Varför inte ett par nya löparskor, ett par varma cykelhandskar eller nya gymkläder? Då kan du glädja dig åt att testa dina nya träningsgrejer istället för att våndas inför träningen.

Så väljer du rätt par vinterlöpartights

10 Skriv ner det du gör

Anteckna dina träningspass i t ex telefonen. Det är motiverande att kunna bläddra tillbaka och se beviset på din vilja och din ökande hälsokurva.