8 mantran som kan ta dig i mål med din träning

Vad säger du till dig själv när du ska kämpa dig över mållinjen i din träning? När plankan ska hållas eller de sista kilometerna ska springas? Ett hejarop kan ge dig ny energiäven om det är du själv som hejar på dig.

En kvinna gör övningar medan hon motiveras av mantran som ger henne energi.

MOTIVATION - Ett kraftfullt statement kan vara vad som får dig att ta dig igenom de sista övningarna – eller det som får dig att komma iväg till träningen.

© iStock

Kom du i säng sent igår? Har det varit en lång dag på jobbet? Det kan finnas många anledningar till att orken och energin inte är precis som du önskar. Och då kan det vara extra tufft att ta sig igenom de sista övningarna i träningspasset eller de sista 500 meterna på löprundan.

Med ett mantra i bakhuvudet kan du lura din hjärna att tro att du självklart inte stannar här och nu. Det skulle vara synd när du nu är SÅ nära målstrecket, eller hur? Här har vi samlat några av de bästa tricken som bland annat professionella tränare använder för att hålla ångan uppe. Du får gärna låna dem. Trevlig träning!

8 MOTIVERANDE MANTRAN

Vad säger du till dig själv när du ska kämpa dig över mållinjen i din träning? När plankan ska hållas, eller de sista armhävningarna ka göras? *Ett hejarop kan ge dig en extra spark i baken – även om du bara säger det tyst för dig själv.

“Bra jobbat!”

De flesta av oss ger det lilla extra om det finns någon som ser våra prestationer och bekräftar dem. Och ja, även om det är du själv som bekräftar dig. En verbal axeldunkning som “Bra jobbat!”, “Gud vad grym du är!” eller “Riktigt starkt!” kan göra en stor skillnad för din lust att fortsätta lite till.

“Lite till!”

Det här mantran funkar bra när du är under press. Det tilltalar den del av oss som kanske inte riktigt klarar att springa 5 km än, men vi kan klara av att kämpa lite till.

“LE!”

Att le lyfter den psykiska och fysiska energinivån. Även fejkade leenden kan lura hjärnan att tro att du faktiskt är glad. Och när du är på bra humör har du lättare att prestera. Prova det redan idag!

“Du kan, du vill, du ska göra det!”

Tron på sina egna förmågor har stor betydelse för din prestationsförmåga. De ord du säger till dig själv kan lätt bli självuppfyllande profetior. Det gäller oavsett om du använder mantrat i ett jobbsamtal eller på ett pass på gymmet. För du KAN faktiskt – och den tanken ska du plantera i ditt huvud igen och igen.

“Din kropp är byggd för det här. Den klarar det!”

Våra hjärnor har en tendens till att tycka att det är jobbigt och vill gärna ge upp innan kroppen egentligen är slut. Med det här mantrat kan du påminna dig själv om att din kropp är stark och kan genomföra det du utsätter den för.

“Du mår SÅ bra efteråt!”

Det är tufft ja, men det är skönt efteråt. Fokusera på den härliga känslan i kroppen och den sköna självrespekt som väntar på dig efter passet.

“Sista två!”

Det hjälper att veta att det finns ett slut på det du gör, om det är två minuter eller två repetitioner kvar av träningspasset. Det kan få dig att samla de allra sista krafterna.

“Du ska bara ta vid där du slutade!”

Är du i en ond cirkel där det blir längre och längre mellan dina träningsdagar och det blir mer och mer ohanterligt att komma igång? Säg till dig själv att du bara ska ta vid där du var – inte börja om från början. Det är en mycket mer hanterbar utgångspunkt för dig själv.

Källor: Anneli Kula Enevoldsen, fysisk och mental tränare, Elin Solheim, tränare och fysioterapeut, och Marina Aagaard, master i hälsa och träning.