Vad?!? 11 begrepp som icke-löpare missförstår

Precis som alla andra subkulturer har löpare också sitt eget språk med udda uttryck, begrepp och beteckningar. Här är 11 ord som icke-löpare garanterat inte förstår...

Kvinna springer på väg omgivet av berg

FÖRSTÅR DU INTE VAD DINA LÖPARKOMPISAR SÄGER? Då ska du läsa vidare här. Vi förklarar 11 begrepp som bara löpare förstår.

© Getty Images

1. PR

Nej, det handlar inte om några Pressrelationer utan om ditt Personliga Rekord. Det är alltså ett uttryck för vad din snabbaste tid på en viss löpsträcka är. Tiden ska ha uppnåtts i ett sanktionerat lopp. Ibland används också PB (personbästa).

2. Häldropp

Inget direkt självförklarande ord utan det betecknar den höjdskillnad som finns mellan hälen och framfoten på en löpsko. Förr kunde häldroppet vara 12–14 mm, men nuförtiden är 8–10 mm vanligare eftersom det gör att man landar längre fram på foten och får ett mer dynamiskt löpsteg.

3. LSD

Om du tror att det handlar om en lyckodrog så tror du fel. I löparkretsar handlar det självklart om långa, långsamma löppass i syfte att öka uthålligheten (Long slow distance). Chansen att få uppleva ”runners high” under ett sådant löppass är högre än under en kort och högintensiv löprunda.

4. Singlet

Det har inget som helst med dejting att göra utan betecknar en ärmlös och öppen tröja, dvs. ett linne, som många seriösa löpare brukar använda när de tävlar. Då betyder det inte så mycket hur kallt det är. Helst ska singletten, eller linnet, kombineras med ett par så kallade splitshorts - ett par mycket korta shorts med en lång slits i sidan som går ända upp tills höftbenet.

5. Negativ split

Även om öppningen i sidan på s.k. splitshorts kan ge en del höjda ögonbryn bland icke-löpare, så har begreppet negativ split inget med shorts att göra. Det beskriver istället att man löper andra halvan i ett lopp snabbare än den första. De flesta rekord har satts genom att man löpt med en liten negativ split, och det ger också en mycket bättre upplevelse än om man tappar en massa tid på andra halvan.

6. Pronation

Märkligt ord som beskriver den inåtrörelse som foten gör när den sätts i marken vid varje steg. För mycket pronation, så kallad överpronation, ger en ojämn belastning på kroppen och kan leda til skador i fötter, knän, höfter osv.

7. Nedtrappning

Nedtrappning handlar inte om någon slags avvänjning av ett missbruk som man kanske skulle kunna tro (även om en del kanske skulle påstå att löpare kan bli beroende), utan om den sista perioden inför ett viktigt lopp då man häller igen med träningen för att kroppen ska bli riktigt pigg. En nedtrappningsfas varar oftast i 1–3 veckor.

8. Stegringslopp

Precis som att nedtrappning inte har något med trappor att göra, så har stegringslopp inget med stigningar att göra. Begreppet beskriver istället en kort acceleration över 60–100 meter, där man gradvis ökar farten från jogg till sprint. Stegringar (som de också kallas) används ofta i samband med uppvärmning.

9. Nerjogg

Mycket lugn jogg efter ett hårt träningspass eller en tävling. Har till syfte att få bort mjölksyra och trötthet ur benen.

10. Löpstil

Även om tiden då en löpare hade långa strumpor, korta shorts, t-shirten nerstoppad i byxan och generellt gav ett lite nördigt intryck, för länge sedan försvunnit och många av dagens löpare är mer måna om sitt utseende, så har löpstilen inget med mode att göra. Det handlar i stället om sättet man springer på. Hur är din kroppshållning, hur rör du dina ben och hur sätter du ned dina fötter för varje steg? Löpstilen kan ha betydelse för hur effektivt du löper och hur stor skaderisken är.

11. Pace

Uttalas som på engelska och beskriver det tempo man håller under ett visst löppass. ”Vilket är ditt tempo?”. Tempo i löparvärlden anges INTE i km/h utan i minuter per km. Dvs. pace 5:10 innebär att man löper varje km på 5 minuter och 10 sekunder.