Utrustning till traillöpning

Du kan absolut använda dina vanliga löparkläder när du springer i skogen, men med rätt utrustning blir upplevelsen så mycket bättre. Här är några grejer som kan vara värda att investera i.

Lär dig hur du klär dig rätt till dina äventyr i skogen.

© Jacob Helbig

Klädd för traillöpning

1. Trailskor

Något av det viktigaste är trailskorna, som är utvecklade för att ge dig en god upplevelse. De har dubbar undertill, förstärkning vid tårna, mindre stötdämpning och är tillverkade i slitstarkt material. Är det mycket vattenpölar, så välj en sko som låter vattnet tränga in och ut. Men kan du undvika de värsta pölarna, är en vattentät sko bäst för att hålla fötterna torra och varma.

2. Halvtjocka ullsockar

Byt ut dina tunna löparsockar mot ett par kraftigare, gärna i merinoull. De håller dina fötter varma i vinterskogen, även när du landar i en vattenpöl. Sockarnas tjocklek minskar också risken för skavsår, om du får jord eller småkvistar i skorna.

3. Nylonbyxor

Vanliga tights fastnar lätt i taggar och grenverk. Spring istället i tunna nylonbyxor som torkar snabbt och glider av taggiga grenar. Kalla dagar kan du ta på ett par tunna tights eller underställsbyxor under.

4. GPS-klocka

Det är kul att få lite data på sin trailrunda, och här är en modern GPS-klocka perfekt. Modeller med tryckbaserad höjdmätare är de klart coolaste, så du kan se hur många höjdmeter du har sprungit. Sådana kan man lätt börja samla på. Ett extra plus är att de flesta modeller kan visa vägen hem, om du tappar bort dig i skogen.

5. Magbälte

Om du vill experimentera med dina skogsrutter, är det smart att ta med telefon, energigel och vatten i ett magbälte. Plötsligt har du kommit längre bort än du hade tänkt dig, och då är det bra med lite energi och tryggheten av att ha en telefon nära till hands.

6. Keps

Kepsen kan skydda mot vintersolen och hindra regnet från att piska dig i ansiktet. Och den är bra skydd mot grenar som annars kan dra dig i håret eller peta dig i ögonen.

7. Handskar

Liksom kepsen är handskarna bra till flera saker. De ska förstås hålla händerna varma, men får gärna vara slitstarka så att de skyddar huden, om du t ex tar tag i en taggig gren. Ett par billiga arbetshandskar från ett byggvaruhus kan fungera, alternativt är ett par robusta mountainbike- eller längdåkningshandskar ett bra, men lite dyrare val.