När är det för kallt att springa?

Att löpträna i kyla är inte skadligt, bara du ser till att vara rätt klädd.

Kylan är inget problem - bara du är rätt klädd.

Den kalla luften värms upp på vägen ner i lungorna men om temperaturen smyger sig ner under -15 grader så bör du ställa in utomhusträningen. Så låga temperaturer kan skada lungväven, framför allt om du tränar hårt.

Försök att välja en runda där du kan löpa lite i lä och undvik att intervallträna när det fryser. Bygg upp din form utan att pressa dig själv för hårt och använd reflexer i mörkret.

Tips för löpning i kyla:

  • Använd hellre flera tunna lager kläder, än få tjocka. Om du svettas mycket kan du alltid ta av dig ett lager, motsatt till om du har en tjock tröja på dig.
  • Varmare dagar kan du låta bli det innersta eller mittersta lagret kläder. Kom ihåg att du helst ska känna dig lite kall innan du påbörjar din löprunda. Om du känner dig varm har du sannolikt för mycket kläder på och kommer att svettas extra i onödan längsmed vägen.
  • Värm upp lite grand, framför allt lår och vader, innan du springer iväg.
  • Kom ihåg att dricka ordenligt både före och efter löprundan. Även om det är kallt så förlorar du mycket vätska när du löper, du lägger bara inte märke till det på samma sätt som när du springer i värme. Kroppen lägger också en ansenlig mängd energi på att värma upp den kalla luft som du andas in.
  • Börja lugnt, så att lungor och hjärta hinner vänja sig vid belastningen i kylan.
  • Vänta med att stretcha tills du har tagit av dig de fuktiga kläderna och tagit ett varmt bad. Badet ökar din motståndskraft mot förkylning.