Löpteknik för snö och is

Det här bör du tänka på förutom att dubbskorna ska ge dig ett bra grepp mot underlaget under vinterns löprundor.

Hitta rätt tyngdpunkt

Undvik att landa på hälen med utsträckt ben en bit framför kroppen med det bakre benet utsträckt långt bakom kroppen. Sträva istället efter att landa på främre delen av foten med lätt böjt ben rakt under kroppen och med det bakre benet mer uppdraget under bålen. Klassisk framfots-teknik alltså.

Korta ner steglängden

Är det riktigt halt eller många isfläckar är det en bra idé att korta ner steglängden och öka frekvensen utan att för den skull börja trippa på tå. Fötterna ska pendla upp och ner. Rör armarna, lätt böjda, framåt-bakåt och inte från sida till sida. Låt armarna bestämma rytmen för benen.

Löp ”tyst”

Löp med lätta steg och försök att slappna av i axlar och armar. Spänn istället bålmusklerna. Mycket av den träningsvärk som vinterlöpare brukar drabbas av beror på att de spänner en del musklern onödigt mycket för att hålla balansen om underlaget är förrädiskt. Lita på dubbarna när du kommer in på isiga avsnitt.

Komplettera med styrkeövningar

Löpning på snö och is innebär ofta att de bakre lårmusklerna och höftböjarna aktiveras mer. Det kan därför vara bra att komplettera med styrkeövningar för just de musklerna.