Kan man springa i åskväder?

... och 10 andra frågor om löpning. Att vara löpare innebär att man ibland ser ut som ett levande frågetecken. Och det handlar inte bara om frågor man har lust att ställa till sina vänner, eftersom man kanske tycker att frågorna är lite dumma eller pinsamma. För oss är dock inga frågor dumma. Här får du svar på det du kanske undrar om löpning.

Löpp i åskväder

ÅSKVÄDER Kan man springa i åskväder? Här får du svar!

© iStock

Varför blir jag knallröd i ansiktet när jag springer?

När man springer ökar pulsen och kroppen börjar producera värme. Det gör att svettproduktionen ökar och kroppen får lite svalka. Samtidigt utvidgas de små blodkärlen – kapillärerna – så att det kan transporteras mer blod genom dem. Det är nämligen också ett sätt för kroppen att reglera temperaturen på. Och eftersom nätverket av kapillärer är tätare i huden i ansiktet, kan det ökade blodflödet göra att man rodnar i ansiktet.

Det är individuellt hur kraftigt man rodnar, men det märks mest hos personer med ljus eller känslig hud. Däremot har det inget att göra med om man är vältränad eller inte.

Jag får ofta håll. Är jag dåligt tränad?

Vetenskapsexperterna har ingen definitiv förklaring till vad håll egentligen är. Tidigare trodde man att håll berodde på syrebrist i mjälten eller i tarmarna. Den förklaringen avvisar dock de flesta experter i dag. Vissa menar att den mest sannolika förklaringen är att håll uppkommer när man utsätter ligamenten (ledbanden) runt magsäcken för drag och ökad belastning. Det sker oftast när man rör sig snabbt upp och ned, vilket man t.ex. gör när man springer.

Den teorin stämmer bra in på det många upplever när de får håll, nämligen att de ätit strax innan de tränat. Då är magen tyngre och belastningen på ligamenten ökar. Teorin förklarar också varför otränade löpare får håll oftare än erfarna löpare. Ju bättre tränad man är, desto mer har ligamenten vant sig vid den belastning som orsakas av rörelserna upp och ned.

En annan tänkbar teori är att den viktigaste andningsmuskeln (diafragman) blir överbelastad när kroppen plötsligt behöver mer syre. Det gör att diafragman tvingas jobba hårdare, vilket kan leda till kramp.

sex tips mot håll

  • Undvik att äta för nära inpå träning.
  • Sänk tempot.
  • Böj dig framåt och tryck mot området.
  • Andas djupt – ända ned i magen.
  • Värm upp i ett lugnt tempo.
  • Träna magmusklerna.

Läs också: Aldrig mer håll

Kan jeg løpe med hunden?

Hunder elsker å løpe, og de kan gjerne bli med på løpetur. Men det er noen viktige ting du bør tenke på, så dere begge får en god tur.

  • Hunden bør være fullt utvokst. For de fleste raser betyr det at de er over 1,5 år. Hvis ikke, kan det være skadelig for dem.
  • Mennesker har svettekjertler over hele kroppen, mens hunder bare har det på potene og snuta. Derfor er det vanskeligere for dem å bli kvitt varme, så la hunden bli hjemme når det er veldig varmt.
  • Ta med vann – også til hunden.
  • Pass på potene, og unngå asfalt hvis det er mulig – spesielt i starten.

Kan man springa i åskväder?

Det kan vara riktigt farligt att springa utomhus när det åskar och blixtrar. Om man blir överraskad av dåligt väder på löprundan, så gäller det att söka sig inomhus i en byggnad, en bil eller kanske i en tunnel. Undvik att vistas uppe på höjder, nära träd eller lyktstolpar, eftersom risken för blixtnedslag är större där.

Får man större benmuskler av löpning?

Nej. Du kan säkert få mer markerade ben och dina ben kan också bli starkare, men du kommer inte att se ut som en 100-meters­löpare i OS vars lår är kraftiga som telefonstolpar. Det krävs att du kör lite tung styrketräning som komplement.

Varför kliar huden när jag springer?

Under huden ligger miljontals små blodkärl – kapillärer. När man motionerar, t.ex. löptränar och pulsen stiger och blodet pumpar i ådrorna, utvidgas kapillärerna och stimulerar de omkringliggande nerverna. Detta kan ge en kliande känsla på huden – särskilt hos personer som inte är vana vid att motionera. Man kan också få nässelfeber med utslag och klåda. I det fallet kan antihista­min hjälpa.

Varför pruttar man lätt när man springer?

Det är inte särskilt ovanligt att fisa under en löprunda. För det första drar man i sig en massa luft när man andas, eller om man försöker äta eller dricka medan man springer. Den luften ska ut igen, och då finns det två möjligheter: antingen fiser eller rapar man. En annan orsak till att man pruttar är att löpningen sätter fart på matsmältningen. Det kan göra att det bildas gaser i tarmarna, och då är vissa livsmedel värre än andra.

Det gäller exempelvis potatis, broccoli, linser och kål. Dessutom är det bra att undvika drycker med kolsyra eftersom de också kan utveckla gaser. Om man nu skulle prutta är det därför inte mycket annat att göra än att dra på smilbanden och skoja bort det. ”Oj, det är tydligen något tjall med turbon i dag!”