Fem tips för hur du löper effektivare

Att ändra löpstil är inte att rekommendera. Om du vill springa effektivare bör du göra så här istället.

Kvinnlig löpare i träningskläder springer på stigar

GÖR LÖPNINGEN MER EFFEKTIV Följ våra fem tips för hur du löper effektivare.

© Foto: iStock

LÖP MYCKET

Ju mer du springer, desto effektivare blir din stil. Löperfarenhet är den parameter som påverkar löpekonomin mest, och till skillnad från konditionsvärdet kan löpekonomin förbättras livet ut.

LÖP SNABBT

Sprintträning, intervallträning, fartlek och andra högintensiva träningsformer ger ett effektivare rörelsemönster och en bättre löpekonomi. Löp snabbt en till två gånger i veckan.### LÖP I BACKAR

Backlöpning är mycket effektiv träning för löpstilen. Backar ger massor av löpspecifik styrka, och flera studier har visat att backträning kan gynna löpekonomin.

Läs hur backlöpning kan göra dig ännu snabbare här

STÄRK KROPPEN

Styrketräning gör lederna stelare och musklerna spänstigare, så att det går åt mindre energi. Gör gärna stora övningar som knäböj och marklyft, och komplettera med bålträning. Är du riktigt seriös (och skadefri), så testa gärna plyometriska spänstövningar. De ger garanterat bra resultat.

TRÄNA KOORDINATION

Gamla hederliga övningar från skolgympan, t.ex. hälsparkar, höga knän, sidledsjogg, fotledsjogg osv. är bra för koordinationen – dvs. förbindelsen mellan hjärna och muskler. Det får musklerna att jobba effektivare. Lägg in de övningarna i din uppvärmning, och utmana dig med svårare övningar ibland.

Vi har sammanställt några tips och råd till ditt nästa köp av löpskor här