Klara plankan längre med det här enkla knepet

Forskning tyder på att det inte ska mycket till för att du ska klara plankan längre än din kompis.

Kvinnor gör plankan.

Plankan kan vara en effektiv och svettdrypande utmaning, då det är tufft att stå i den en längre stund. Nu tyder forskning på att det inte ska så mycket till för att du ska klara den berömda övningen mycket längre. Faktiskt behöver du inte göra så mycket mer än att tänka.

I en studie från University of Saskatchewan delade man upp studenter i två grupper, som bägge skulle göra plankan så länge som möjligt. Efter en paus fick de i den ena gruppen veta att 80 procent av alla studenter faktiskt klarade plankan längre tid än gruppen just hade gjort. Den andra gruppen fick ingen information.

Större självtillit

Därefter skulle de göra plankan igen, och denna gången kunde gruppen som fått information hålla övningen i 5 procent längre tid. Den andra gruppen däremot var 18 procent sämre jämfört med första plankan. Gruppen som hade fått information visade också större självförtroende än första gången.

Enligt forskningen tyder resultaten på att andra människors indirekta inflytande alltså kan ha en positiv effekt på din träning. Om du jämför dig med andra människor som är bra på att göra plankan, medan du själv gör den, blir du bättre på den. Om gruppinstruktören kan så kan du också!