Hur kan jag slippa blåmärken?

Fråga:

Jag får blåmärken i sidorna när jag tränar med min rockring. Hur ska jag kunna slippa det?

Svar:

Det är inte vanligt att man får blåmärken av att träna med en rockring, eftersom huden bara blir utsatt för små och mycket mjuka stötar. Att du ändå får blåmärken kan bero på att din rockring är gjord av ett hårt material som ger ovanligt kraftig påverkan på huden. Därför vill jag råda dig att köpa en ny rockring i mjukare material. Det finns många att välja bland.

Blåmärkena kan också bero på att du lättare än andra får blåmärken. En möjlig förklaring är att det inte är så lätt för blodet att koagulera eftersom du har brist på K-vitamin och kalk, som blodet behöver för att kunna koagulera.

En annan möjlighet är att du har brist på C-vitamin som kroppen använde för att bilda kollagen, bindvävsfibrerna i blodkärlen i huden. Om det inte bildas tillräckligt med kollagen blir blodkärlen sköra och brister lätt.

Försök att under 12 månader äta C-vitaminrika livsmedel (t ex röd paprika, apelsin, kiwi, melon och svarta vinbär), kalk och K-vitamin (t ex fikon, mandel och sojabönor). Är du fortfarande osäker kontakta en läkare för mer ingående besked.

LÄS OCKSÅ: K-vitamin är helt avgörande för blod och skelett

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background