Zumba - en nygammal trend

Fler än 12 miljoner människor i 125 länder dansar Zumba varje vecka. Trodde du att motionsformen var något helt nytt? Tänk igen!

Egentligen är zumba en ”gammal” uppfinning. För tio år sedan gick den colombianska aerobicsinstruktören och koreografen för Shakira, Beto Perez, ut genom dörren, utan sin CD med traditionell fitnessmusik.

Träningspasset skulle just börja och han var tvungen att tänka snabbt. Han tog då en CD som han hade liggande i bilen och undervisade sedan sina elever med improviserade danssteg som matchade merengue, salsa, flamenco och calypsorytmer, som fanns på CDn. Passet, som kunde ha slutat i totalt fiasko med besvikna motionärer, slutade med att bli en av dagens snabbast växande fitnessuccéer!

Zumba Fitness LLC föds 2001

Genom att titta på alla glada ansikten kunde Beto Perez verkligen redan med detsamma känna av att han hade hittat något speciellt och tillsammans med entreprenörerna Alberto Perlman och Alberto Aghion sjösatte han 2001 officiellt sitt flaggskepp, som fick namnet Zumba Fitness LLC.

Tillsammans gjorde de en bra idé till ett företag som i dag omsätter miljoner med över tre miljoner sålda dvd:er, gruppundervisning med 20 000 utbildade instruktörer och unika kläd- och skoserier som endast är en liten del av zumbafamiljen.

Om orsaken till den enorma framgången, säger Alberto Perlman:

– Vi gjorde motionen till en fest. Zumban bröt med de traditionella reglerna för fitness, exempelvis har vi använt musiken i dess ursprungliga form i stället för musik som rytmmässigt passar till varje steg.

Zumba återfinns också på trendlistan under 2012

Enligt den ansedda branschtidningen American College of Sports Medicine, förblir Zumba en av de stora trenderna under 2012. Egentligen tror mer än 2 600 fitnessexperter som står bakom trendlistan, att konceptet blir den nionde mest populära formen av motion under det kommande året.

En orsak till den fortsatt växande succén är det självklara fokus på att ständigt utveckla sig, som människorna bakom Zumba är kända för.

Läs mer om de nya Zumba-formerna här