Välj rätt skor till zumba

När du dansar zumba behöver du skor som följer dig i alla rörelser och är skonsamma mot dina knän. Glöm allt om att använda dina vanliga träningsskor och ta med dig den här checklistan för att hitta helt rätt par.

Zumba

ZUMBA Har lite andra egenskaper än dina vanliga träningsskor.

© iStock

Detta ska du tänka på:

  • 1. Stötabsorbering:Bra stötabsorbering är obligatoriskt för skor till zumba. Det finns massor av hopp och landningar, och därför är det hög risk för överbelastning av både fötter och knän om skorna inte absorberar stötarna.
  • 2. Splitsula: Om du väljer en danssneaker får du uppleva den lite otraditionella splitsulan, som är delad i två med mesh eller annat mjukt material mellan. Den är gjord på det sättet för att göra skon formbar så att du kan böja den med foten, även om sulan är av plast.
  • 3. Stöd: Skon ska stödja ordentligt upp om foten, så att du inte kanar runt inuti den. Om du har mycket smala anklar eller känner att du har användning för extra stöd om anklarna, är det en bra idé att välja en sko med basketskosnitt som går högre upp. Väljer du en danssneaker ska den vara så liten att din tå nästan tar emot fram i skon. Den kommer nämligen att ge med sig, så att den passar dig perfekt.
  • 4. Plastsula: I zumba ska du kunna twista på golvet utan att dina fötter fastnar. Därför ska sulan på dina skor vara av plast och inte gummi. En plastsula är halkigare, och därför blir det inte friktion mellan sula och golv som kan ge knäskador. Det räcker inte att din sko har en så kallad vridzon, för den kan fortfarande vara av gummi och fastna för mycket i golvet.

LÄS OCKSA: Test av träningsskor – så väljer du rätt par