Den personliga tränarens bästa tips

För ett par decennier sedan stoppade vi i en video i VHSspelaren för att få en fast rumpa. Idag anlitar fler och fler en personlig tränare för att få ut så mycket som möjligt av tiden på gymmet. Det har vi också gjort för att du ska kunna kopiera de bästa tipsen.

Kvinna gör situps med personlig tränare

FÅ TIPS OCH TRICK TILL DIN TRÄNING – av den personliga tränaren.

© iStock

Vad skulle experterna vilja att du kände till?

Vi ger ordet till de på andra sidan bordet och ber dem dela med sig av sina allra bästa insider-tips så att du kan få bästa möjliga utdelning på mötet med dem.

Värm inte upp på löpband …

… om du sedan ska börja lyfta vikter. Studier visar att det är mycket viktigare att börja med att värma upp dina leder. Gör rotationer i alla leder, en efter en. Börja till exempel med att göra cirklar med fotlederna, fortsätt med att rotera i knäna och höfterna, och fortsätt tills du gått igenom hela kroppen. Gör rotationerna stora så att du kommer hela vägen ut i ytterpositionerna. Det smörjer lederna och väcker nerverna så att du får bättre kontakt med dina muskler.

Gymmets bästa rum …

… är det där du hittar kettlebells, skivstänger, ribbstolar, bollar, gummiband, mattor och hantlar. Om du trivs bäst med maskiner så är det självklart helt okej, men prova ändå att utmana dig själv med funktionell träning eftersom det ofta är betydligt mer effektivt. Utöver styrka tränar du också din stabilitet, koordinationsförmåga och balans.

FÅ INSPIRATION TILL TRÄNING MED BOLL ELLER SE VÅRA TRÄNINGSVIDEOR FÖR TRÄNING MED KETTLEBELLS, HANTLAR OCH GUMMIBAND.

Om du tränar med dålig teknik …

… är det enda som du blir riktigt bra på att … ja, träna med dålig teknik. Med en bra teknik får du däremot bättre utdelning och minskar risken för skador. Det kan därför vara en mycket bra investering att få någon att lära dig rätt teknik. När du har koll på tekniken kan du i gengäld träna så effektivt, att 20–30 minuter tre gånger i veckan faktiskt kan räcka.

Håll uppe motivationen genom att …

… träna på ett sätt som du tycker är kul och som du trivs med, till exempel för att du känner att det gör dig starkare både fysiskt och psykiskt. Om du bara tränar för att du ”måste” eller för att andra gör det så blir det svårt att hålla igång träningen i längden. Det handlar om att väcka din inre motivation. Se et forslag til hvordan nedenfor.

Sluta vara rädd för att göra armhävningar …

… de är faktiskt riktigt bra om du bara gör dem på rätt sätt. Armhävningar aktiverar väldigt många muskler samtidigt. Om du inte ens kan göra en armhävning innan du faller i golvet så behöver du inte förtvivla. Det finns massor av varianter, du kan börja med som inte alls är så tuffa som en vanlig armhävning.

SE HUR DU GÖR ARMHÄVNINGEN KORREKT HÄR.

Barnen kan lära dig mycket …

… för när vi rullar, kryper och sitter på huk rör vi oss på ett sätt som ger en stark och flexibel kropp med full rörlighet. Om du har barn så använd deras sätt att röra sig som inspiration för din träning.

Är du rädd för tunga vikter …

… är den goda nyheten att du faktiskt inte behöver lägga på mer och mer vikt för att förbättra dig. Det finns många andra sätt du kan välja. Du kan till exempel arbeta med att ändra hastigheten så att du gör övningarna snabbare eller långsammare, öka antalet repetitioner eller ändra längden på dina träningspass.

Om du har det för stressigt …

… och helt enkelt inte hinner åka till gymmet är så kallad mikroträning din räddning. Mikroträning går ut på att dela upp träningen i små portioner över dagen. Skippa omklädning och transport – kör igång bara! Du kan nöja dig med att träna fem–tio minuter i taget, till exempel i form av några vändor i trapporna, pausövningar vid datorn eller något liknande.

LÄS MER: Mikroträning - Fit på några få minuter

Träning behöver inte köra slut på dig …

… innan den gör nytta. Det är meningen att du ska få energi och inte bara ha träningsvärk i flera dagar. Det handlar om att träna så att du pressar dig själv utan att du känner dig överansträngd och börjar slarva med tekniken. På det viset utvecklar du din kropp så mycket som möjligt och chansen att du får lust att träna igen blir betydligt större.