Sveriges bästa backområden

Sverige är omväxlande och vackert. Skogar, kust och hav, fjäll och slättlandskap, ger stor variation. Ge dig ut och cykla uppför lika många höjdmeter som i Tour de France-bergen Alpe d’Huez. Vi tipsar dig var backarna finns.

kvinna cyklar uppför

BACKOMRÅDEN Vi tipsar dig var backarna finns.

© iStock

Oavsett var man bor i Sverige finns det för det mesta backar att träna i på cykelavstånd. Både uppförs- och nedförsbackar. Vi har valt ut några av de tuffaste backarna – men också vackraste – som garanterat ger dig mjölksyra i låren.

HÖGA KUSTEN

I världsarvet Höga Kusten kan du cykla längs slingrande vägar med hisnande utsikt, svettiga backar och svalkande fartvind. Innan Högakustenbron byggdes fick cyklisterna samsas med den tunga fordonstrafiken om de vackra vägarna. Men sedan den imponerande hängbron invigdes 1997 har cyklisterna haft den gamla motorvägen (nästan) helt för sig själva. Mellan Härnösand och Örnsköldsvik kan man hitta ett otal tuffa cykelbackar.

Höjdpunkt: I trakterna kring Docksta sträcker det dramatiska Skuleberget ut sig 295 meter över det närliggande havet. Hyr en mountainbike och trampa uppför stigen till toppen om du viíll njuta av landets kanske finaste utsikt. Garanterat svettigt!

Brantaste: Gamla E4:an direkt norr om Ångermanälven efter Sandöbron med färdväg norrut har 10-16 procents lutning hela vägen.

Längsta: Den brantaste sträckan är också en av de längsta med sina 2 500 meter.

ÖSTERSUND

På Frösön utanför Östersund finns många möjligheter att trampa i både branta uppförs- och nedförsbackar. Frösöns välkända mördarbackar suger garanterat musten ur de mest vältränade cykelben, och miljön räknas av många som ett av de bästa områdena i landet att cykelträna i.

Höjdpunkt: Utsikten från Frösötornet är väl värd all den svett som blir resultatet av att man plågar sig hela vägen upp från Badhusparken. Den totala stigningen blir 370 meter.

Brantaste: Sista delsträckan upp till tornet är 1 900 meter med en stigning på 133 meter och en lutning på 20 procent.

Längsta: Härkebacken är 2 000 meter om man startar från busskuren vid färjelägret upp till väjningspliktsmärkena uppe vid Frösö kyrka.

STOCKHOLM

Huvudstaden kryllar av cykelvägar och cyklister. De som vill trampa i tuffa uppförsbackar har flera alternativ att välja på i samtliga väderstreck. Flera svettiga backar möter den som startar i centrum och cyklar ut mot Södertörn. Den första etappen gör söderut mot Tyresö, en sträcka på 27 kilometer med en total stigning på 500 meter.

Höjdpunkt: Tyresö Slott med både krog, café och en idyllisk slottspark, är ett välförtjänt mål efter de kuperade kilometerna från starten vid Centralstationen.

Brantaste: Södertörns kanske brantaste backe möter man om man gör en avstickare till Tullinge och sträckan upp mot Tullinge- berg. Där väntar en 1 800 meter lång uppförsbacke med en lutning på 17 procent.

Längsta: Väg 260 Ältavägen har ett flera kilometer långt motlut som suger mycket energi ur kroppen. Vid Hellasgården kan man stanna för en fikapaus eller för att ta ett dopp i sjön innan man cyklar vidare.

JÖNKÖPING

Det småländska höglandet är ett eldorado för cyklister som vill variera träningen på kuperade cykelvägar, och samtidigt få njuta av inspirerande vyer längs Vättern. Ådalsleden i närbelägna Huskvarna är en klassiker för många småländska cyklister.

Höjdpunkt: Klevaliden biter rätt bra (mätt med svenska mått) med sina 17 procent som mest. Kör man sen fyra varv som proffsen gjorde här i Postgirot så känns det garanterat i benen dagen efter. Idrottsklubben Hakarpspojkarnas klubbstuga och kafeteria är ett riktmärke att trampa mot.

Brantaste: Barnarpsbacken via Ådalsvägen till Klevaliden bjuder på en 20-procentig klättring.

Längsta: 15 km söder om Jönköping hittar man Taberg och Tabergstoppen på 343 meters höjd. Cyklar man uppför den branta vägen så får man både ett rejält backpass och en magnifik utsikt från Smålands högst belägna uteservering.

GÖTEBORG

Självklart finns det även alla möjligheter i världen att få rejält med mjölksyra i lårmusklerna på Sveriges framsida. Endast fantasin begränsar vägvalen men flera populära rutter utgår från Mölnlycke sydost om Göteborg.

Höjdpunkt: Gör som cyklisterna i Hisingens Cykelklubb och ta en fika på Bertshults Café på toppen av backen mellan Eskilsby och Landvetter.

Brantaste: Starta vid Landvettersjön mellan Landvetter och Mölnlycke. Här bär det uppför i långa sugande backar. Den tuffaste är minst 500 meter och lutar 23 procent.

Längsta: Backen från Landvettersjön upp mot Öjersjö är både lång (1 800 meter) och brant (cirka 10-12 procent).

HALLANDSÅSEN

Har man vägarna förbi de skånska "Alperna" så kan man välja på mer än 20 rejäla stigningar som är mer än 1 000 meter långa. På toppen av Hallandsåsen finns dessutom ett underbart café med utsikt över Laholmsbukten.

Höjdpunkt: Kullaborg med sina vackra och asfalterade cykelvägar bjuder på flera höjdpunkter. Ett alternativ är att starta på Lugnarovägen nära Hasslöv och cykla uppför den tuffa backen som är 1 450 meter lång och som lutar 10 procent.

Brantaste: Hasslövsbacken och Kattviksbacken. De lutar på sina brantaste ställen cirka 20 procent.

Längsta: Om man cyklar via Förslövsvägen i Östra Karup upp mot Dillingsvägen möter man områdets längsta backe på 4 200 meter.