Få stenkoll på din mountainbike

Mountainbikekörning i skog bjuder på många utmaningar – även när det inte är fullt med lera. Här är 4 knep som gör dig redo att klara av dem.

Kvinna sitter framför en mountainbike i skogen

ÄLSKA MOUNTAINBIKE För att komma snabbt och säkert fram genom skog och mark.

1. Släpp ut luft ur däcken

Det är ett klassiskt nybörjarfel att cykla med för hårt pumpade däck. Det ger sämre grepp på den fuktiga marken och får cykeln att hoppa som en studsboll. Släpp ut så mycket luft ur däcket att du kan trycka in det 3–4 millimeter. Det ger först en platt känsla att köra på däcken, men du märker snabbt hur däcken nästan suger sig fast vid underlaget och ger ett fast grepp. Om du hela tiden hamnar på fälgen, har du släppt ut för mycket luft.

2. Flytta tyngdpunkten

I nedförsbacke kan det kännas som att du tappar kontrollen över cykeln. Särskilt en lerig höstdag i skogen där bromsarna inte fungerar lika bra som en torr sommardag. Du behåller enklast kontrollen över cykeln, om du flyttar tillbaka tyngdpunkten när du cyklar nerför. Du måste flytta rumpan rakt över bakhjulet och puta ordentligt med den. Flytta dig så långt bakåt att magen nästan ligger på sadeln. På så sätt lättar du trycket på framhjulet och får kontroll över cykeln.

3. Hitta balansen i uppförsbackarna

I uppförsbackar är det viktigt att hitta rätt balans. Det ska vara så mycket vikt på framdelen av cykeln att den inte reser sig, och så mycket vikt på bakhjulet att det fortfarande får grepp i underlaget. Ett bra nybörjarknep är att låta vikten hamna så långt framåt att spetsen på sadeln sitter mot rumpan. Då hamnar du nära den optimala balansen vid en kraftig stigning.

4. Fatta snabba beslut

Titta framåt, utvärdera stigen och titta aldrig ner på framhjulet. Fatta snabba beslut och sök efter den bästa vägen. Kanske kan du undvika en rot eller en lerpöl på vägen, om du cyklar till höger om trädet i stället för till vänster. Det gör hela rundan lite lättare.