Hur långt upp ska armarna i en kettlebellsving?

Jag ser att en del slungar upp armarna högt över huvudet medan andra stannar i ögonhöjd. Vad är rätt?

Egentligen är båda rätt. Det är två olika sätt att svinga. Den ena typen av sving, där du stannar i ögonhöjd, heter Russian swing, och den andra, där du lyfter din kettlebell över huvudet på raka armar, heter lustigt nog American swing.

Om du är nybörjare är det bäst att välja Russian swing, där du lyfter din kettlebell till ögonhöjd, eftersom den andra varianten kan belasta axelleden.

Många av oss har lite för dålig flexibilitet i axelleden eftersom vi sitter ner mycket och är så kallat inåtroterande i våra vardagsrörelser – till exempel när vi sitter framåtböjda med huvudet framför datorn. Det begränsar flexibiliteten i axelleden.

Du kan faktiskt testa hur bra axelflexibilitet du har och därmed vilken typ av kettlebell-­sving som passar bäst för dig. Läs hur här under.

Vilken sving passar för dig

  • Lägg dig ner med armarna ihop och sträckta över huvudet.
  • Kontrollera vilken kontakt din ländrygg nu har med golvet. Kan du ligga helt normalt med ländkontakt eller har du för mycket svank?
  • Om du svankar i ländryggen är det ett tecken på att du inte är tillräckligt flexibel i axlarna för American swing, där kettlebellen svingas upp över huvudet. Om du ger dig på den så kommer du med största sannolikhet att sätta större press på axel­leden än den kan tåla. Så välj Russian och stoppa svingen i ögonhöjd.

LÄS OCKSÅ:Kettlebell – så här tränar du effektivt hela kroppen