Ungersk gulasch med potatismos och grönsaker

3 ¼ timmar
466 gram

Om du gillar grytor kommer du att älska denna läckra gulasch med nötkött och grönsaker. Servera med ett gott och nyttigt mos av potatis, morot och blomkål. En perfekt söndagsmiddag!

Ungersk gulasch med potatismos och grönsaker

MUMS! GRYTA! Rätten ska stå och sjuda i flera timmar, men oroa dig inte - den faktiska tiden i köket är bara en halvtimme.

© wichmann+bendtsen

Ungersk gulasch med potatismos och grönsaker

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 PERSONER

  • ½ fett vitlöksklyfta
  • 150 g potatis
  • 1 morötter
  • 1 gul lök
  • 50 g champinjoner
  • ½ msk rapsolja
  • 250 grytbitar av nötkött
  • ½ msk paprikapulver
  • ¼ tsk spiskummin
  • ½ lagerblad
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • ½ l köttbuljong
  • 35 g tomatpuré

Mos:

  • 200 g potatis
  • ¼ blomkål
  • ½ morot
  • ½ dl mellanmjölk
  • 7½ g smör
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Färska örter, t ex persilja

Så här gör du

  • Pressa vitlök och skär potatis, morot, lök och champinjoner i tärningar.
  • Stek i olja i en stor gryta.
  • Tärna köttet och lägg i grytan. När köttet är brynt tillsätts paprika, spiskummin, lagerblad, salt, peppar, buljong och tomatpuré. Rör runt och låt sedan sjuda under lock i ca 21/2 timme vid låg värme.
  • Koka potatis, blomkål och morot i en gryta tills de är möra.
  • Vispa potatis och grönsaker med mjölk och smör till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera gulasch med mos och pynta med bredbladig persilja.

TIPS: Du kan blanda ner nästan alla typer av grönsaker i moset. Testa t ex jordärtskocka – mums!