Lammfilé med lakritsrub och honungsrostade apelsinskal

35 minuter
440 kcal

Lättlagad och supergod rätt till dagar då du vill att det smakar extra gott, men inte vill välta kaloribudgeten.

Låter det lite märkligt? Tänk igen! Den här middagen ger en riktig lyxkänsla utan att innehålla onödigt många kalorier.

Lammfilé med lakritsrub och honungsrostade apelsinskal

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 300 g putsad lammfilé
  • ½ msk extra jungfruolivolja

Tillbehör

  • ½ spetskål eller en halv vitkål
  • ½ fänkål
  • 50 g späd spenat
  • ½ msk kallpressad rapsolja
  • Havssalt och färskmalen svartpeppar
  • 1 obehandlade apelsiner
  • ½ vaniljstång
  • 1 msk honung

Rub

  • ½ fett vitlök
  • ½ schalottenlök
  • ½ knippe mynta
  • ½ obehandlad citron
  • 5 g mörk choklad, 70-80 %
  • ½ msk havssalt
  • 10 vrid på svartpepparkvarnen
  • ½ msk farinsocker
  • ½ tsk torkade chiliflakes
  • ½ msk lakritspulver

Tillagning

  • Gör först rubben. Pressa vitlök och hacka schalottenlök och mynta fint. Riv skalet av citronen. Riv chokladen fint. Blanda med salt, peppar, socker, chili och lakritspulver.

  • Badda köttet torrt och gnid det ordentligt med rubben.

  • Stek köttet på hög värme i ett par minuter på båda sidorna. Stek klart på medelhög värme. Lammfilén ska stekas 6 minuter på varje sida. Vira in filén i ett bakpapper och en tygduk.

  • Skiva kål och fänkål mycket fint på ett rivjärn. Skölj spenaten. Fräs kål och fänkål i rapsolja, salta lite.

  • Vänd i spenaten när kålfräset är blankt och mjukt, smaksätt med salt och peppar.

  • Skär bort apelsinskalen och skär dessa i fina juliennestrimlor. Vänd skalen i honung, vaniljfrön och en nypa salt i en teflonpanna.

  • Skär köttet i skivor, lägg upp med apelsin-skalen på toppen och kålblandningen vid sidan av.

  • Vill du ha ytterligare tillbehör, passar sparrispotatis perfekt.