Kryddig kyckling på citrongrässpett

100 minuter

Asiatisk kycklingrätt med dekorativt och handfast användning av kryddor.

Kyckling är fettfattigt men innehåller massor av proteiner.

Kyckling på citrongrässpett

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 300 g hackad kycklingfilé
  • ½ ägg
  • ½ msk grön currypasta
  • 1½ msk fisksås
  • 1 msk brunt socker
  • ½ liten bunt myntablad
  • 4 stjälkar citrongräs
  • 1 msk extra jungfru-olivolja – till stekning

Gurksallad

  • 1 gurkor
  • 1 gröna chilifrukter

Marinad

  • 1 dl ljus vinäger
  • 100 g ljust råsocker
  • 25 g havssalt
  • Lite nymalen svartpeppar
  • 50 g mizunasallad, alternativt rucola eller späda salladsblad
  • ½ bunt koriander

Tillbehör

  • Söt chilisås och 250 g kokt brunt basmatiris

Så gör du

  • Blanda kycklingköttet med ägg, currypasta, fisksås och finhackade myntablad. Ställ färsen kallt i en timma.
  • Ta bort det yttersta lagret från citrongräset med fuktiga händer.
  • Forma färsen runt citrongräs-"spetten". Ställ dem svalt i en kvart innan de steks.
  • Skär gurkorna och de gröna chilifrukterna i tunna skivor med ett snittjärn. Blanda vinäger, socker, salt och peppar i en skål, lägg i gurkorna och chilifrukterna och rör om några gånger under marineringen, som kan stå från en till flera timmar.
  • Stek kycklingspetten gyllenbruna runt om i cirka 8–10 minuter totalt.
  • Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ställ in dem i ugnen i 180 grader i 10 minuter.
  • Lägg upp spetten med en sallad, lätt hackad koriander, gurksallad och chilisås.