Kyckling är fettfattigt men innehåller massor av proteiner.

Kryddig kyckling på citrongrässpett

Asiatisk kycklingrätt med dekorativt och handfast användning av kryddor.

18 september 2012 av Anne Larsen

(4 personer) 

600 g hackad kycklingfilé
1 ägg
1 msk grön currypasta
3 msk fisksås
2 msk brunt socker
1 liten bunt myntablad
8 stjälkar citrongräs
2 msk extra jungfru-olivolja – till stekning


Gurksallad

2 gurkor
2 gröna chilifrukter


Marinad

2,5 dl ljus vinäger
200 g ljust råsocker
50 g havssalt
Lite nymalen svartpeppar
100 g mizunasallad, alternativt rucola eller späda salladsblad
1 bunt koriander


Tillbehör

Söt chilisås och 250 g kokt brunt basmatiris

Så gör du

  • Blanda kycklingköttet med ägg, currypasta, fisksås och finhackade myntablad. Ställ färsen kallt i en timma.

  • Ta bort det yttersta lagret från citrongräset med fuktiga händer.

  • Forma färsen runt citrongräs-"spetten". Ställ dem svalt i en kvart innan de steks.

  • Skär gurkorna och de gröna chilifrukterna i tunna skivor med ett snittjärn. Blanda vinäger, socker, salt och peppar i en skål, lägg i gurkorna och chilifrukterna och rör om några gånger under marineringen, som kan stå från en till flera timmar.

  • Stek kycklingspetten gyllenbruna runt om i cirka 8–10 minuter totalt.

  • Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ställ in dem i ugnen i 180 grader i 10 minuter.

  • Lägg upp spetten med en sallad, lätt hackad koriander, gurksallad och chilisås.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar