Hemgjord surdegspizza

45 minuter
844 kcal

Den krispigaste surdegspizzan med lufttorkad skinka och basilika. Du kan också toppa den färdiga pizzan med ruccola.

pizza med skinka

PIZZA med få men goda ingredienser misslyckas man aldrig med.

© Betina Hastoft

Hemgjord surdegspizza

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st.

Pizza – Dag 1:

  • 2 dl vatten
  • 37 g fullkornsvetemjöl
  • 150 g tipo 00-mjöl
  • 1 g torrjäst
  • 25 g surdeg

Pizza – Dag 2:

  • 112 g tipo 00-mjöl
  • 7½ g havssalt

Pizza – Topping

  • 150 g pizzasås
  • 125 g färsk mozzarella
  • 150 g körsbärstomater
  • ½ näve oliver
  • 8 skiva lufttorkad eller kokt skinka
  • Färska örter

Surdeg – grundrecept

  • ¾ dl vatten
  • ¼ dl fullkornsmjöl, vete eller råg
  • ½ dl vetemjöl

Så här gör du hemlagad surdegspizza

  • Blanda vatten, fullkornsmjöl, tipo 00, torrjäst och surdeg – se receptet här nedanför – till en klibbig deg.
  • Täck skålen med plastfolie och ställ i kylskåp till nästa dag.
  • Blanda degen i 3 minuter, gärna i en mixer. Tillsätt tipo 00 och salt. Rör eller knåda i ytterligare 5–6 min.
  • Vik degen runt sig själv några gånger och låt den vila övertäckt i 1 tim.
  • Dela degen i 4 bitar, forma till bollar och lägg dem i separata skålar. Låt jäsa i kylskåpet i minst 6 tim.
  • Placera en bakplåt i nedre delen av ugnen och värm till 250°C.
  • Forma runda pizzor (ca 28 cm i diameter). Bred pizzasås på bottnarna och smula över mozzarella.
  • Halvera tomaterna och lägg dem på bottnarna tillsammans med oliverna.
  • Sänk ugnen till 225°C. Grädda varje pizza längst ner i ugnen tills botten är gyllenbrun och knaprig.
  • Toppa med lufttorkad skinka och färska örter före servering.

Så här gör du en surdeg

  • Blanda vatten och mjöl till en klumpfri gröt och häll upp i en glas- eller plastbehållare med lock. Låt locket sitta löst.
  • Låt stå på köksbänken i 4 dagar. Rör om en gång om dagen.
  • Släng hälften av surdegen och skorpan på ytan efter 4 dagar och fyll på med 1 dl vatten och 1 dl mjöl (gärna hälften fullkorn).
  • Låt stå ytterligare 1–2 dagar tills surdegen är bubblig. Använd det du behöver och spara resten till nästa gång du bakar.

TIPS Frestas inte att lägga på extra fyllning, då förlorar bottnen sin frasighet.

TIPS Prova att göra en pizza bianco, där bottnen breds med ricotta och toppas med tunt skivad potatis och färsk mozzarella smulad i mindre bitar. Krydda med rosmarin. MUMS!

TIPS Om du bakar i en pizzaugn, strö lite majsmjöl på stekspaden så att degen inte fastnar så lätt på den.