Läs också

Smal med chili

Chili con carne

Klassisk rätt med färre kalorier och inslag av mörk choklad.

3 mars 2008 av I FORM

4 personer

100 g vita cannellinibönor
100 g röda kidneybönor
2 små rödlökar
1 tsk rapsolja
2 msk mörk balsamicovinäger
600-700 g kalvinnanlår i strimlor
En nypa havssalt
1 hel röd chili
1 tsk spiskummin
4 vitlöksklyftor
1 tsk stark paprika
8 enbär
En nypa riven muskotnöt
Nymalen svartpeppar
1 burk krossade tomater
2 majskolvar eller 2 koppar lösfryst majs
1 röd paprika
1 grön paprika
20 g mörk choklad (minst 70 procent kakao)
1 tsk akaciahonung
1 msk olivolja

Garnityr:

En kvist bladpersilja
2 msk kesella


Tillagning

Lägg bönorna i blöt i 10 timmar och koka dem sedan i cirka 40 minuter i lättsaltat vatten. Skär rödlökarna i tärningar, vänd dem i rapsolja och lägg dem i en kastrull. Tillsätt vinäger, kalvkött och salt och rör om ordentligt i blandningen. Dela chilin på längden, stöt spiskummin lätt i en mortel och pressa vitlökarna.

Tillsätt paprika, enbär, muskotnöt, peppar och tomaterna i rätten, och låt den sjuda i 20 minuter samtidigt som du kokar majskolvarna i lättsaltat vatten i sju minuter.

Skär paprikan i tärningar och tillsätt dem i såsen som får puttra vidare i 10 minuter. Tillsätt lite vatten om du vill ha en tunnare gryta. Tillsätt bönor, choklad och honung, och värm upp rätten tills chokladen smälter.

Skär majskornen från kolvarna och tillsätt dem. Tillsätt olja, smaka av med salt och peppar och garnera den färdiga rätten med persiljebladen.

TIPS: Snabb bönlösning

Har du det stressigt, kan du använda burkbönor i stället för färska som ska mjukas upp och kokas. Smaken blir inte riktigt densamma, men det är en bra lösning när tiden är knapp.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar