Chili con carne

11,5 timmar
565 kcal

Klassisk rätt med färre kalorier och inslag av mörk choklad.

Chili con carne

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

4 personer

  • 50 g vita cannellinibönor
  • 50 g röda kidneybönor
  • 1 små rödlökar
  • ½ tsk rapsolja
  • 1 msk mörk balsamicovinäger
  • 300 g kalvinnanlår i strimlor
  • En nypa havssalt
  • ½ hel röd chili
  • ½ tsk spiskummin
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk stark paprika
  • 4 enbär
  • En nypa riven muskotnöt
  • Nymalen svartpeppar
  • ½ burk krossade tomater
  • 1 majskolvar eller 2 koppar lösfryst majs
  • ½ röd paprika
  • ½ grön paprika
  • 10 g mörk choklad (minst 70 procent kakao)
  • ½ tsk akaciahonung
  • ½ msk olivolja

Garnityr:

  • En kvist bladpersilja
  • 1 msk kesella

Tillagning

  • Lägg bönorna i blöt i 10 timmar och koka dem sedan i cirka 40 minuter i lättsaltat vatten. Skär rödlökarna i tärningar, vänd dem i rapsolja och lägg dem i en kastrull. Tillsätt vinäger, kalvkött och salt och rör om ordentligt i blandningen. Dela chilin på längden, stöt spiskummin lätt i en mortel och pressa vitlökarna.
  • Tillsätt paprika, enbär, muskotnöt, peppar och tomaterna i rätten, och låt den sjuda i 20 minuter samtidigt som du kokar majskolvarna i lättsaltat vatten i sju minuter.
  • Skär paprikan i tärningar och tillsätt dem i såsen som får puttra vidare i 10 minuter. Tillsätt lite vatten om du vill ha en tunnare gryta. Tillsätt bönor, choklad och honung, och värm upp rätten tills chokladen smälter.
  • Skär majskornen från kolvarna och tillsätt dem. Tillsätt olja, smaka av med salt och peppar och garnera den färdiga rätten med persiljebladen.

TIPS: Snabb bönlösning Har du det stressigt, kan du använda burkbönor i stället för färska som ska mjukas upp och kokas. Smaken blir inte riktigt densamma, men det är en bra lösning när tiden är knapp.