Lyxpizza

110 minuter
1862 kcal

Fem av fem stjärnor för denna fullkornspizza med soltorkade tomater, buffelmozzarella, bresaola och kronärtskockshjärta. Smaklig måltid!

Lägg inte på för mycket fyllning - less is more när det gäller pizza

MUMS – Med soltorkade tomater, buffelmozzarella, bresaola och kronärtskockshjärta.

© Thomas Dahl

Hemlagad lyxpizza med bresaola och kronärtskocka

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 hel pizza

Fullkorns­pizzabotten

  • 20 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 350 g grahamsmjöl
  • 150 g vetemjöl
  • 2 tsk olivolja

Tomatsås

  • 200 g körsbärstomater
  • 100 g soltorkade tomater
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Fyllning

  • 200 g buffelmozzarella
  • 200 g bresaola i skivor
  • 100 g kronärtskocka
  • 100 g riven parmesan
  • 60 g färsk basilika

Så här gör du

Fullkornspizzabotten:

  • Blanda fingerljummet vatten med jäst, socker och olivolja.
  • Blanda i mjöl efter att jästen är upplöst. Knåda degen ordentligt tills den blir blank och smidig, i ca 10 min.
  • Tillsätt salt och knåda degen i ytterligare 2–3 min.
  • Det underlättar självklart om du har en matberedare till det här jobbet.
  • Låt degen jäsa i en timme, och platta därefter ut den till en fin pizzabotten som är ca 2–3 mm tjock.

Tomatsås:

  • Finhacka körsbärstomaterna och de soltorkade tomaterna, och blanda dem med salt och peppar.
  • Låt stå i 10 min. och låt dem därefter rinna av i en sil.
  • Fördela därefter de finhackade tomaterna jämnt på pizzabottnen.

Fyll och grädda:

  • Skär kronärtskockan i mindre bitar.
  • Skär buffelmozzarellan i skivor, och lägg ut dem ovanpå tomaterna.
  • Lägg till sist på bresaola och kronärtskocka.
  • Baka pizzan mitt i ugnen i 225 grader i 15–20 min.
  • Om du har en pizzasten kan du gärna använda den.
  • Garnera den färdigbakade pizzan med riven parmesan och färsk basilika.